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Dear Mr.  

This is in response to your July 11, 2008, letter in which you requested our opinion 
regarding the applicability of the business inventory exemption of Revenue and Taxation Code1 
section 129 and Property Tax Rule 133 to research and development costs associated with the 
manufacture of chipsets used in mobile wireless devices and wireless communication systems.  
As explained in further detail below, the business inventory exemption applies only to research 
and development costs that are related to a product that is held for sale or lease in the ordinary 
course of business. 

 
Facts 

 
In your letter, you state that your client is a developer and manufacturer of software and 

chipsets used in mobile devices and wireless communication systems.  You define chipsets as "a 
group of integrated circuits, or chips which are designed to work together, and are usually 
marketed as a single product."  You further state that the county assessor assigned a property tax 
value to the software and chipsets based on the tangible elements of the research and 
development process based on the raw material cost incurred. 

 
You contend, however, that all costs that are "consumed" in the research and 

development effort should be exempt from taxation based on the business inventory exemption.  
You define "consumed" as any cost that is not for an otherwise assessable tangible tool or 
machine.   

 
 

1 All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. 
205.0245 
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Law and Analysis 
 
The assessor has the duty to prepare the local assessment roll and to assess all property 

subject to general property taxation at its full value. (Rev. & Tax. Code, § 401; see §§ 110, 
110.1, 110.5, 405, 601; see also Cal. Const., art. XIII, § 1, art. XIII A, § 1, 2.)   

 
The business inventory exemption is set forth in section 129 and Property Tax Rule 133.  

Section 129, states, in relevant part: 
 

'Business inventories' shall include goods intended for sale or lease in the ordinary 
course of business and shall include raw materials and work in progress with 
respect to such goods.  
 
Property Tax Rule 133 states, in relevant part: 
 

(a) Scope of Exemption. 
 
(1) 'Business inventories' that are eligible for a partial exemption from 

taxation under section 129 of the Revenue and Taxation Code 
include all tangible personal property, whether raw materials, work 
in process or finished goods, which will become a part of or are 
themselves items of personalty held for sale or lease in the 
ordinary course of business . . .  

 
Statutes granting exemption from property taxation are "to be strictly construed to avoid 

enlarging or extending the concession beyond the plain meaning of the language used in granting 
it."  (Sterigenics Int'l v. County of Orange (1996) 47 Cal.App.4th 1541, 1545.)  Further, ". . . the 
party claiming an exemption bears the burden of showing it clearly comes within the terms 
authorizing exemption, and any doubt must be resolved against the right to an exemption."  (Id.)  

 
As stated above, the county assessor has the duty to assess all taxable property.  The 

assessor properly includes research and development costs when they relate to machinery or 
other assessable property.  However, the assessor should not assess research and development 
costs that relate to the design or development of a tangible product that is held for sale or lease in 
the ordinary course of business.  Such costs are related to property exempt from taxation by the 
business inventory exemption and are therefore exempt themselves.   

 
You inquire specifically about research and development costs of software and "chipsets" 

used as components in wireless communications devices, stating only that the costs in question 
are related to developing a potentially marketable product.  You have, however, given no 
indication as to whether or not the costs incurred are related to goods intended for sale or lease in 
the ordinary course of business.  Thus, your letter does not provide sufficient evidence to 
conclude that the research and development costs incurred are exempt pursuant to the business 
inventory exemption.   

 
Furthermore, we do not agree with your contention that all "consumed" research and 

development costs should be exempt under the business inventory exemption.  While we do 
agree with your statement that costs related to assessable tangible tools or machines are 
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assessable, it does not necessarily follow that all other research and development costs are non-
assessable simply because they are "consumed" as part of any research and development process 
intended to develop a product that eventually may or may not be held for sale.  We also believe 
that in many cases, it would likely be inappropriate for an assessor to tax all product 
development research and development costs.  Assessors' Handbook section 504, Assessment of 
Personal Property and Fixtures, pages 59-60 states, in that regard, a number of factors that 
assessors should consider when including research and development costs: 

 
Research and development (R&D) costs are appropriately included as elements of 
full economic cost only when they relate to machinery or other assessable 
property.  Even then, R&D may be assessable or non-assessable depending on the 
specific set of facts involved.  For example, R&D relating to design or 
development of a tangible product which the taxpayer intends to sell is inventory 
and therefore non-assessable. 
 
R&D costs may be appropriately included in assessable property when they relate 
specifically to the successful development and construction of machinery or other 
assessable property used to produce a product.  However, the appraiser must 
carefully scrutinize these R&D costs to determine the appropriate value added 
rather than simply including the total cost incurred.  R&D often involve a trial and 
error process, with success following a number of failed attempts.  Moreover, the 
appraiser must be careful not to include in the value of assessable tangible 
personal property the value of non-assessable property created by the R&D, such 
as patents, trade secrets, etc. 
 
Finally, there may be timing and allocation questions to consider. For example, 
R&D costs may be incurred to successfully design, develop, construct, and test a 
piece of equipment to be used in a manufacturing or testing process.  To the 
extent that R&D is properly includable in the cost of the tangible personal 
property, some reasonable method should be used to recognize the contribution of 
the includable R&D to the value of the initial and each subsequent machine. It 
would be inappropriate to allocate includable R&D costs to the first such self-
constructed piece of equipment where the taxpayer plans to build additional 
machines of the same or similar type utilizing such R&D information. 
 
There is nothing in section 129, Rule 133, or AH 504 to suggest that all "consumed" 

research and development costs are nontaxable.  Rather, the correct inquiry is whether or not 
those costs are related to a product that is held for sale or lease in the ordinary course of business, 
and the taxpayer must show that such is the case.  That inquiry is a question of fact that must be 
answered by the county assessor on a case-by-case basis taking into account all the facts and 
circumstances.  

 

 



Mr. - 4 - December 5, 2008 
 
 
 The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
       Sincerely, 
 
       /s/ Daniel Paul 
 
       Daniel Paul 
       Tax Counsel 
DP:cme 
J:/Prop/Prec/GENEXEMP/2008/08-137.dp.doc 
 
cc: Honorable Kenneth Stieger, President 

California Assessors' Association 
3701 Power Inn Road, Suite 3000 
Sacramento, 95826-4329 

 
 Mr. David Gau MIC:63 
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