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Mr, ¥eilon M. Jennings May 12, 1980

Glenn L. Rigby

Business Inventory Exemption - Mobile Radios

In your memorandum of April 3, you asked whether
the business inventory exemption applies to mobile radios
held by radio~telephone companies. We understand there
are three different ways that a radio-telephone company
provides radios to their customers. These are listed below
and depend upon the rate schedules the commission has
?pproved. _

1. The radio may be provided along with
communication service for a single
charge (similar to a telephone company).

2. The radio may be leased to the customer
for a fixed rate and communication service
provided for a separately stated amount.

3. The radio may be sold to the customer and
communication service only billed
periodically.

As you are awaxa,’I'vas originally of the opinion
that these companies would not be entitled to the business

inventory exemption. To my way of thinking the answer turned

- upon the question of whether the companies wera performing a
service and were therefore consumers of the property used in
their business or whether they were in the business of
selling or leasing the units. Although I found some court
cases concluding that for sales tax purposes similar
companies were the consumers of such units, I have found no
property tax cases directly on point. From reviewing

Rule 133(c), we evidently have taken a different approach

to the problem in the property tax law than that taken in
the sales tax law.
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Paragraph (c) provides:

"{c) Service BEnterprises. Property held by
a person in connection with a profession
which is primarily a service activity such
as medicine, law, architacture or accountancy
" i3 not ‘'business inventories' held for sale
or lease even though such property may be
transfarred to a patient or client incidental
to the rendition of the professional service.
Property held by enterprises rendering
sarvices of a nonprofessional type such as
dry cleaners, beauty shop operators and
swimning pool service companies is to be
. yegarded as 'business inventories' held forx
sale if such property is delivered to the
customer as an item regqularly included in the
service."”

As' noted therein, certain "service businesses" are entitled
to the inventory exemption.

In view of this rule and the fact that under the
specific contract you supplied me, the radio~telephone
companies state they are renting certain units; and since
they do make specific charges for those units in such
instances, I must reluctantly conclude they are entitled to
the inventory exemption. Of course the exclusions under
paragrarh (b) of Rule 133 apply to any such units, and in
particular, subparagraphs (4), (5), (6), and (7). Clearly,
under those exclusions, those units which are on lease on
the lien date would be ineligible for the inventory exemption
as well as those units that are supplied without a specific
. xental cha:qo. ,

We can discuss this if you wish.
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