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September 6, 2000 

Honorable Dick Frank 
County Assessor 
County Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, CA 93408 

Attn: Ms. Barbara L. Edginton 

Dear Ms. Edginton: 

This is in response to your request of the Legal Division for some guidelines for 
interpreting Revenue and Taxation Code section 69.4, the transfer of base year value provision for 
contaminated property. You have posed several groups of questions with respect to the standards 
which may be applicable in the implementation of section 69.4, which we summarize and address 
below. 

Section 69.4 must be read in the context of the more detailed provisions of subdivision (i) 
of section 2 of Article XIII A of the California Constitution, hereinafter section 2(i), which was 
enacted as Proposition 1 by the voters on November 3, 1998. Section 2(i) provides property tax 
relief in one of two forms for qualified contaminated properties. Qualifying owners may elect to 
replace the contaminated property, as defined, with a qualified replacement property, transferring 
the base year value from the contaminated property to the replacement property; or they may elect 
to repair or replace structures on the same contaminated property that are damaged or destroyed in 
the course of the remediation of the environmental problems. In this second case, qualified repairs 
or replacements would be excluded from new construction for property tax assessment purposes. 

You first ask a number of questions about the value comparisons between the original 
contaminated property or structure and the replacement property or structure. Specifically, you 
ask, if the value of the replacement property or structure exceeds that of the original property or 
structure, is the claimant ineligible for the exclusion (similar to Revenue and Taxation Code 
section 69.5)? If the claimant is eligible, would the eligibility be only for the value of the original 
property/structure and anything over the original value should be assessed at current market value? 
You further ask if the claimant would be eligible if the replacement property/structure value was 
within 120% of the original property/structure value (similar to Revenue and Taxation Code 
section 68), and anything over that value would be assessed at current market value? Finally, you 
ask how important is square footage and quality class in determining comparability? 
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Initially, we would note that the Legislature has not comprehensively defined the terms and 
criteria set forth in section 2(i), as it has with respect to the transfer of base year value and new 
construction exclusions set forth in section 2 of Article XIII A. Further the Board of Equalization 
has not promulgated rules or regulations interpreting section 2(i). Therefore, it is not possible for 
us to definitively respond to your questions about the various possible interpretations of section 
2(i) and section 69.4, which initially implemented section 2(i). We offer the following 
observations. Given the lack of legislative or administrative interpretation of the subject property 
tax exclusions, it is our view that the courts would uphold any reasonable interpretation of these 
sections by the assessor. 

In responding to your questions, we also reiterate that there are two separate property tax 
relief provisions in section 2(i) and section 69.4: one, a transfer of base year value provision if 
the owner of the contaminated property elects to sell or otherwise transfer the property; and the 
other, an exclusion from new construction if the owner elects to repair or reconstruct a 
substantially damaged or destroyed structure on the same contaminated property after the 
remediation of the environmental problems there. We note this because the comparison tests are 
different for each provision. With respect to the transfer of base year value provision (section 
2(i)(1)(A)), the replacement real property must have “a fair market value that is equal to or less 
than the fair market value of the qualified contaminated property if that property were not 
contaminated.” Sec. 2(i)(1)(A)(i). Under the exclusion from new construction provision, “the 
repaired or replacement structure [must be] similar in size, utility, and function to the original 
structure.” Sec. 2(i)(1)(B). 

In this regard, the comparability test for the transfer of base year value set forth in section 
2(i) is comparable to that set forth in Article XIII A, sec. 2(a) and Revenue and Taxation Code 
section 69.5 with respect to transfers of base year value by persons over the age of 55 years 
(“dwelling of equal or lesser value”); and in Article XIII A, sec. 2(e) and Revenue and Taxation 
Code section 69.3 with respect to property substantially destroyed by a disaster (“property of 
equal or lesser value”). Pursuant to those provisions, as you note, the claimant is ineligible for the 
exclusion if the value of the replacement property exceeds that of the original property, as defined 
by the Legislature. On the other hand, the comparability test for the repaired or replacement 
structure new construction exclusion is comparable to that set forth in Article XIII A, sec. 2(d) and 
Revenue and Taxation Code section 68 with regard to property taken by eminent domain 
(“comparable property” “similar in size, utility, and function”), which the Legislature permits as a 
transferable value, with any value over and above that comparable value assessed at current 
market value. 

We note, further, that portion of the ballot argument in favor of Proposition 1 recognizing 
the comparability of that proposal to the disaster relief provisions implemented by section 69.3. In 
his argument, the measure’s author says, “Under the current law, we already protect innocent 
homeowners who lose their home to natural disasters. If an earthquake, fire or flood destroys your 
home, you are allowed to rebuild or buy a new home without losing your existing Proposition 13 
tax protection. This same degree of fairness should be extended to those people whose property 
is destroyed by health and life-threatening toxic waste buried on their residential property.” 
(Emphasis added.) 
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Finally, since the Legislature has yet to define “a fair market value that is equal to or less 
than the fair market value of the qualified contaminated property if that property were not 
contaminated” and “similar in size, utility, and function” in the context of section 2(i) contaminated 
property, we are unable to meaningfully address the importance of square footage and quality class 
in determining comparability. 

You next ask “in determining the current market value of the original property (to determine 
comparability to the replacement property/structure), what criteria should be used? Is it the 
current market value of the property as it exists at the time of sale? Or should a value be found by 
looking at comparable properties that are not contaminated, and determining value as it would be 
had the contamination not reduced its value?” The latter is the proper approach. 

The test is not the “current market value” of the original property. As is set forth in section 
2(i), the test in the transfer of base year value option is “a fair market value that is equal to or less 
than the fair market value of the qualified contaminated property if that property were not 
contaminated.” Sec. 2(i)(1)(A)(i). Less helpfully, as described above, the test for the new 
construction exclusion for repaired or replacement structures is that they be “similar in size, utility, 
and function to the original structure.” Sec. 2(i)(1)(B). 

Finally, you posit the following factual situation: Property owner A owns two lots across 
the street from each other. Before the contamination was discovered, one lot was vacant, and the 
other had two structures, the first a single family residence (A’s principal place of residence), and 
a garage that had a living unit over it. Both structures were demolished due to the remediation. A 
now intends to rebuild, but he will rebuild on the lot which formerly was vacant. In addition, the 
replacement structure will be a commercial building (a retail store) with a living unit above. You 
ask whether or not the base year value of the original residence could be transferred to the 
residential unit above the store? 

Again, without legislative or regulatory definition of the requirements of section 2(i) and 
section 69.4, it is not possible to provide a definitive analysis of the question you pose. However, 
under current law, it is our opinion that the rebuilding you describe would not be eligible for relief 
under either of those sections for two reasons. 

First, in our view, the law requires a sale of the contaminated property and the acquisition 
of replacement property. Since both properties were owned by the same person both before and 
after the contamination, the vacant property does not meet this requirement. Clause (ii) of 
paragraph (1)(A) of section 2(i) provides: 

(ii) This subparagraph applies only to replacement property that is acquired or 
newly constructed within five years after ownership in the qualified contaminated 
property is sold or otherwise transferred. 

While the two properties were in common ownership, they are separate properties. 

Second, in our view, the requirements for the new construction exclusion for repaired or 
replacement structures found in subparagraph B of section 2(i)(1) cannot be met, because there 
were no structures on the vacant lot that were destroyed or substantially damaged as a result of the 
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remediation of the environmental problems. That subparagraph commences “[i]n the case in which 
the remediation of the environmental problems on the qualified contaminated property requires the 
destruction of, or results in substantial damage to, a structure located on the property . . .” This 
test is not met. The new structures are not “the repair of a substantially damaged structure, or the 
construction of a structure replacing a destroyed structure on the qualified contaminated 
property.”  (Emphasis added.) 

Therefore, in our opinion, neither form of property tax relief provided for in section 2(i) 
and section 69.4 is available in the factual situation you present. 

The views expressed in this letter are advisory only; they represent the analysis of the legal 
staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding on any 
person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ Daniel G. Nauman 

Daniel G. Nauman 
Senior Tax Counsel 

DGN:tr 
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cc: Mr. Dick Johnson, MIC:63 
Mr. David Gau, MIC:64 
Mr. Charles Knudsen, MIC:62 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 




