
BASE YEAR VALUE TRANSFER 
PRINCIPAL RESIDENCE 

200.0130 Timing. The property tax relief granted by Revenue and Taxation Code Section 69.5 
is available in differing degrees depending on when the replacement property is purchased. 
If the replacement property is purchased prior to the sale date of the original property, the 
former must be of equal or lesser value to qualify for relief The sale date of each property 
is rebuttably presumed (Property Tax Rule 462(n)) to be the date each deed was recorded. 
The presumption may be overcome by a factual showing that on some earlier date all 
escrow conditions had been fulfilled so that either party could obtain judicial enforcement 
of the agreement. C 8/29/90. 
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Dear Mr. ~· 

This is in response to your letter of May 29, 1990, to the 
attention of Mr. Verne Walton, Chief of the Assessment 
Standards Division of the State Board of Equalization in which 
you request our opinion as to the applicability of Revenue and 
Taxation Code Section 69.5 under the facts submitted with your 
letter and provided at my request which are set forth below. 
Mr. Walton has requested that we respond directly to you. 

Facts 

Your client sold her home in San Diego County (the "original 
property") last year and bought a replacement home in 
Riverside county (the "replacement dwelling"). The purchase 
price of the replacement dwelling was higher than the sale 
price of the original property but less than 105% of the sale 
price of the original property. The deed to the replacement 
dwelling was recorded August 11, 1989. 

The deed to the original property was executed June 27, 1989, 
acknowledged July 6, 1989 and delivered to the escrow agent on 
July 10, .,1989. The original escrow instructions required a 
closing by August 7, 1989. 

The buyer was required to obtain an alternate source of 
financing shortly before closing. Both buyer and seller 
executed a modification of the escrow instructions August 10, 
1989, which extended the date of closing from August 7, 1989 to 
August 16, 19B9. This extension instruction was the last 
action taken by the seller prior to completion of the 
contract. The escrow instructions as modified provided in 
relevant part: 

"Prior to August 16, 1989, buyer will hand*** [Dawson 
Escrow, Inc.] ~39,900.00 of which the sum of $5,000.00 
had been deposited herewith. Buyer will cause*** 
[Dawson Escrow, Inc.] to be handed the net proceeds of 
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a new first conventional loan in the principal sum of 
$98,200.00 to complete a TOTAL CONSIDERATION of 
$138,100.00. 

* * * 
"The consummation of this escrow is contingent upon 
the buyer and property obtaining and qualifying for a 
new conventional loan with interest rate not to exceed 
10.38%. Buyer's execution of the loan documentation 
shall be deemed buyer's approval of the terms and 
conditions contained therein and a release of this 
contingency.• ' 

The buyer apparently satisfied this contingency and deposited 
the full purchase price sometime after August 10, 1989. The 
escrow subsequently closed and the deed was recorded on August 
21, 1989. 

It is your position that the escrow instructions of the parties 
were met on August 10, 1989, that from and after August 10, 
1989, the contract of sale was specifically enforceable and 
that the sale of the original property therefore occurred on 
August 10, 1989, for purposes of Revenue and Taxation Code 
Section 69.5. All subsequent statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 

Law and Analysis 

Section 69.5 implements Section 2(a) of Article XIII A of the 
California Constitution and provides that subject to specified 
conditions and limitations, a person may transfer the base year 
value from property he or she resides in to a replacement 
dwelling ~f equal or lesser value which is purchased or newly 
constructed within two years of the sale by that person of the 
original property. 

Section 69.S(g) provides in relevant part: 

* * * 
(5) "Equal or lesser value• means that the amount of 
the full cash value of a replacement dwelling does not 
exceed one of the following: 

(A) One hundred percent of the amount of the full cash 
value of the original property if the replacement 
dwelling is purchased*** prior to the date of the 
date of the sale of the original property. 
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(B) One hundred and five percent of the amount of the 
full cash value of the original property if the 
replacement dwelling is purchased*** within the first 
year following the date of the sale of the original 
property. 

* * * 
Although section 69,5 does not specify how to determine the 
date of the sale of the original property or when the 
replacement dwelling is purchased, it does define "sale" as 
"any change in ownershi~ of the original property for 
consideration." (§69.5(g)(8),) Similarly, section 67 defines 
"purchased" or "purchase• as •a change in ownership for 
consideration.• i 

With respect to the date of change in ownership, Property Tax 
Rule 462(n) provides in relevant part: 

For purposes of reappraising real property as of the 
date of change in ownership of real property, the 
following dates shall be used: 

(1) Sales. 

(A) Where the transfer is evidenced by 
recordation of a deed or other document, the date of 
recordation shall be rebuttably presumed to be the 
date of ownership change. This presumption may be 
rebutted by evidence proving a different date to be 
the date all parties' instructions have been met in 
escrow or the date the agreement of the parties became 
specifically enforceable. 

* * * 

Although you contend that the escrow instructions of the 
parties were met and the contract became specifically 
enforceable on August 10, 1989, no evidence has been provided 
to us to show that the escrow instructions quoted above were 
met at any time prior to August 21, 1989, Similarly, we have 
been provided with no evidence that the buyer performed, i.e., 
deposited the purchase price in escrow or tendered performance 
at any time prior to August 21, 1989. Therefore, under well 
settled law, we find no legal basis to conclude that the 
contract was specifically enforceable prior to that time. 
(Civil Code§§ 1439, 3392; l Miller & Starr, Calif. Real Estate 
(2d ed. 1989) §§1:134, 135, pp. 482 - 492.) Accordingly, it is 
rebuttably presumed under Rule 462 that no change in ownership 
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and hence no sale of the original property occurred prior to 
August 21, 1989. Thus the replacement dwelling was purchased 
prior to the sale of the original property and the •equal or 
lesser value• test of section 69.5(g)(5)(A) was not satisfied. 
Section 69.5 is, therefore, not applicable to the replacement 
dwelling purchased August 11, 1989. Your client may still 
qualify for the benefits of section 69.5, however, if she 
purchases a replacement dwelling which meets the "equal or 
lesser value test• within two years of the sale of the original 
property. 

The views expressed in this letter are advisory only and are 
not binding on the assessor of any county. Ultimately, it is 
for the assessor to determine whether the presumption of Rule 
462(n)(l)(A) has been rebutted based on the evidence presented 
to him. Our intention is to provide timely, courteous and 
helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions that 
help us to accomplish this goal are appreciated. 

t __:. r~~• ,:,,.,l4,I.M,,A-- ~ 
Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 

EFE:sp 
2608D 

cc: Honorable Gregory Smith 
County Assessor 
1600 Pacific Highway, Room 103 
San ,,Diego, CA 92101-2480 

cc: Riverside County Assessor 
Attn: Leslie G. Builteman 
4080 Lemon Street 
Riverside, CA 92501-3659 

Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 

Very truly yours, 


