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Re: Revenue & Taxation Code Section 69.5 –  
 Eligibility of Combined Parcel as One Replacement Property 

Dear Ms. Christensen: 
 

This letter is in response to your fax dated January 27, 2004, to Mary Ann Alonzo, Senior 
Tax Counsel, and Kristine Cazadd, Assistant Chief Counsel.  You asked whether there is any 
limitations period for the application of Prop. 60 (“section 69.5”) to two parcels that are combined.  
As discussed in detail below, based on the facts presented we believe that the combination of the 
parcels must be completed within two years of the sale of the original property.  In general, the 
time period for making a claim for refund is four years after the payment sought to be refunded is 
made. 
 
Facts 
 
 The taxpayer purchased two separate legal adjoining parcels on October 1, 2002.  The 
base year value of the taxpayer’s original property has been transferred to the qualifying 
replacement dwelling and land parcel.  The taxpayer would like to combine the two legal parcels 
into one legal parcel in order to have the benefits of section 69.5 apply to both parcels.  The 
assessor may enroll the combined parcels as a single parcel assessment only after the 
combination relieved Planning and Development and local government approval. 
 
Legal Analysis 
 

Article XIIIA, section 2 of the California Constitution provides for a transfer of the base 
year value of an original property to a replacement dwelling under specified circumstances: 

 
[T]he Legislature may provide that under appropriate circumstances and pursuant 
to definitions and procedures established by the Legislature, any person over the 
age of 55 years who resides in property which is eligible for the homeowner’s 
exemption...may transfer the base year value of the property entitled to 
exemption...to any replacement dwelling of equal or lesser value... 
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Thus, this provision allows a qualified individual or individuals to sell a current residence 
and to purchase or construct a new residence while returning the same adjusted base year value.  
The Legislature implemented article XIIIA, section 2, by adopting section 69.5 to provide, in part, 
that any person over the age of 55 years who resides in property eligible for the homeowner’s 
exemption may transfer "subject to the conditions and limitations provided in this section" the 
base year value of that property to any replacement dwelling of equal or lesser value. This 
language makes it clear that the conditions and limitations contained in section 69.5 are 
controlling for purposes of the benefit granted by this section. 
 

Section 69.5, subdivision (a)(1), requires that the base year value of the original property 
may be transferred to the replacement property if the replacement dwelling “is purchased or 
newly constructed by that person as his or her principal residence within two years of the sale by 
that person of the original property.” 

 
Subdivision (b) of section 69.5 imposes several qualifications for this benefit including, 

in pertinent part: 
 

(b) In addition to meeting the requirements of subdivision (a), any person 
claiming the property tax relief provided by this section shall be eligible for that 
relief only if the following conditions are met: 
 
(1) The claimant is an owner and a resident of the original property * * * within 
two years of the purchase or new construction of the replacement dwelling. 
 
(4) ... At the time of claiming the property tax relief provided by subdivision (a), 
the claimant is an owner of a replacement dwelling and occupies it as his or her 
principal place of residence and, as a result thereof, the property is currently 
eligible for the homeowner's exemption or would be eligible for the exemption 
except that the property is already receiving the exemption because of an 
exemption claim filed by the previous owner. 
 
(5) The original property of the claimant is sold by him or her within two years of 
the purchase or new construction of the replacement dwelling. For purposes of 
this paragraph, the purchase or new construction of the replacement dwelling 
includes the purchase of that portion of land on which the replacement building, 
structure, or other shelter constituting a place of abode of the claimant will be 
situated and that, pursuant to paragraph (3) of subdivision (g), constitutes a part of 
the replacement dwelling. 
 
Section 69.5, subsection (g)(3) defines the “replacement dwelling as: 
 
 
 
(3) "Replacement dwelling" means a building, structure, or other shelter 
constituting a place of abode, whether real property or personal property, that is 
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owned and occupied by a claimant as his or her principal place of residence, and 
any land owned by the claimant on which the building, structure, or other shelter 
is situated. 
 
When read together it is clear that section 69.5 requires that the purchase or completion 

of new construction of the replacement dwelling must occur within two years of the sale of the 
original property.  “Replacement Dwelling” includes only the land parcel on which the place of 
abode is situated.  For the adjoining parcel to be considered as part of the replacement dwelling, 
the combination of the two parcels must be completed in order for both to be considered the land 
on which the place of abode is situated.  If the combination is not completed at that time only the 
one parcel on which the residence is situated will qualify as land for replacement dwelling.  
Accordingly, the combination of the two parcels must be completed within the two-year period.  
Additionally, at the time of the claim for base year value transfer, the replacement dwelling 
property must be eligible for or already receiving the homeowner’s exemption. 
 

In summary, we believe that the acquisition and combination of parcels for which the 
taxpayer proposes to transfer the base year value must be completed within two years of the sale 
of the original property for both parcels to qualify as the land on which the residence is situated 
within the meaning of section 69.5, subdivision (g)(3). 
 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
      Sincerely, 
 
      /s/ Paul A. Steinberg 
 
      Paul A. Steinberg 
      Senior Tax Counsel 
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