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Re: Reacquisition of Original Residence 
Revenue and Taxation Code Section 69.5 

Dear Mr .. Furukawa: 

This is in response to your letter of September 1, 1992, to 
Mr. Richard Ochsner, Assistant Chief Counsel, in which you 
request our opinion as to whether a property can be classified as 
both the original property and the replacement dwelling for 
purposes of Revenue and Taxation Code Section 69.5 exclusion. 
The facts given below are taken from your letter, 

A sold his home to Band the property was reappraised at 
full market value. A reacquired the home through foreclosure 
action 18 months later. A has filed a Revenue and Taxation Code 
Section 69.5 exclusion application to restore to his reacquired 
property, his old base year trended value that he had, prior to 
the sale to B. A qualifies in all other manner for a section 
69.5 exclusion. 

Section 69.5 of the Revenue and Taxation Code implements the 
second paragraph of Section 2, Article XIIIA of the Constitution, 
as added by Proposition 60 in November of 1986. Section 69.5 · 
provides in relevant part: 

(a) (1) Nortwithstanding any other provision of law, pursuant 
to subdivision (a) of Section 2 of Article XIIIA of the 
California Con~titution, any person over the age of 55 
years, or any severely and permanently disabled 
person, ••• who resides in property which is eligible for 
the homeowner's exemption under subdivision (k) of Section 3 
of Article XIII of the California Constitution and 
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section 218 may transfer, subject to the conditions and 
limitations provided in this section, the base-year value of 
that property to any replacement dwelling of equal or lesser 
value which is located witllin the sa_me county and is 
purchased ... by that person as his or her principal 
residence within two years of the sale by that person of the 
original property ..•. 

(e) Upon the sale of original property, the assessor shall 
determine a new base-year value for that property in 
accordance with subdivision ·ca) of Section 2 of Article 
XIIIA of the California Constitution and Section 110.1, 
whether or not a replacement dwelling is subsequently 
purchased ... by the former owner or owners of the 
original property. 

This section shall not apply unless the transfer of the 
original property is a change in ownership which either (1} 
subjects that property to reappraisal at its current fair 
market value in accordance with Section 110.1 or 5803 or (2) 
results in a base-year value determined in accordance with 
this section because the property qualifies as a replacement 
dwelling. 

(g} For purposes of this Section: 

(3) "Replacement dwelling" means a building, structure, or 
other shelter constituting a place of abode, whether real 
property or personal property, which is owned and occupied 
by a claimant as his or her principal place of residence, 
and any land owned by the claimant on which the building, 
structure or other shelter is situated. For purposes of 
this paragraph, land constituting a part of a replacement 
dwelling includes only that area of reasonable size which is 
used as a site for a residence, and "land owned by the 
claimant" includes land for which the claimant either holds 
a leasehold interest described in subdivision (c) of Section 
61 or a land purchase contract. Each unit of a multiunit 
dwelling shall be considered a separate replacement 
dwelling. 

(4) "Original property" means a building, structure or other 
shelter constituting a place of abode, whether real property 
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or personal property, which is owned and occupied by a 
claimant as his or her principal place of residence, and any 
land owned by the claimant on which the building, structure 
or other shelter is situated. For purposes of this 
paragraph, land constituting a part of original property 
includes only that area of reasonable size which is used as 
a site for a residence, and "land owned by the claimant" 
includes land for which the claimant either holds a 
leasehold interest described in subdivision (c) of Section 
61 or a land purchase contract. Each unit of a multiunit 
dwelling shall be considered a separate original 
-property.. • •• 

' . 
(9) "Claimant" means any person claiming the property tax: 
relief provided by this section •••• 

From the facts you provided, it appears that at the time A 
sold his home, he owned and occupied it as his principal 

. residen~e •. ·Thus,. the home would constitute his original property 
as defined .by 

~ 

subdivision· (g) (4). ' · 
• • .- • • : ·• • : 

·:·-::. 
• 

•,· 
• < - • • 

Subdi;ision' (a) (1) provides that subject to spe.cif ied 
conditions and limitations, the base-year value of the original 
property may be transferred to "any replacement dwelling", as 
defined in subdivision (g) (3) •. There is no language in Section 
69.5 which would prohibit treating the original property as the 
replacement dwelling. Therefore, we are of the opinion that A's 
.original property can be treated as his replacement dwelling for 

. purposes of Section 69.5. Assuming that the other conditions and 
limitations· of Section 69.5 are met, A would be able to transfer:· 
and, in effect, reinstate the.base-year value of his original 
property to the sa~e property as his replacement dwelling. 

our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions tha~ help us 
to accomplish this goal ar~ appreciated. 

Very tru\~ your]_ 

CtiJ-~ 
Carl t Bessent 
Tax Counsel 

CJ'B:jd/furuk 

cc: Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 


