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August 9,. 1991 

Mr. Tom Moran 
Assistant Assessor - Valuation 
MARIN COUNTY ASSESSOR'S OFFICE 
Civic Center, P. O. Box C 
San Rafael, CA 94913 

Re: Sr ·- Condominiums 
Shared Appreciac1on Agreement 

Dear Mr,. Moran: 

This is in response to your letter dated June 21, 1991. You 
ask if a S1 condominium purchaser over the age 
of 55 years may transfer his or her original property base year
value to this condominium replacement dwelling if such · 
purchaser agrees to purchase under a shared appreciation 
agreement, which gives the grantor the right to fifty percent 
of the net appreciation in value of the replacement property 
upon the property's first sale after purchase. 

You also ask whether it would be appropriate to assess all 
dwellings, when sold, at their purchase prices plus an 
additional 10% thereof, the 10% being the amount a purchaser 
can pay to avoid the shared appreciation provision, whether or 
not the purchasers actually elect to pay the 10%. 

We received an opinion request on these same subjects from 
attorney Graham Maloney of Greene, Radovsky, Maloney and 
Share. In addition, Mr. Maloney forwarded copies of the 
Department of Real Estate Final Subdivision Report, the Sr 
- · Residential Real Estate Purchase Agreement, the 
Declaration of Covenants, Conditions and Restrictions, an 
exemplary Title Insurance Policy and his analysis to support 
his conclusions that S; ·• condominium purchasers 
are. entit-led to transfer their or1y.1..nal property base year 
values to their replacement dwellings and that the replacement 
purchase prices are the actual purchase prices paid, whether or 
not the shared appreciation provision is in effect. We are 
responding to Mr. Maloney's inquiry by providing him with a 
copy of this letter. 
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Facts 

1. S1 · ----- sells condominium units under a. 
purchase agreement that reserves to the seller a 501 
interest in the increased value, if any, of the 
condominium unit over the purchase price paid for the 
unit plus the cost of owner improvements. The 
arrangement for the reserved interest, called a 
•shared appreciation agreement•, provides, in part, 
that the grantor excepts from the grant of the 
property to the grantee a share of the increase in the 
value of the property upon the terms set forth in the 
agreement. The description of the grantor's share 
provides that the grantee shall pay to the grantor an 
amount equal to 50% of the net appreciated value upon 
the first transfer of the property by ·the.grantee:-,;dt.ie 
and payable upon the closing of the sale or transfer. 
(Sectio~s 2.01 and 2.02.) The shared appreciation 
agreement is incorporated by reference in the grant 
deed and recorded with it. 

2. The buyer is given the option to buy out the shared 
appreciation provision by paying a 10% premium on the 
purchase price. 

3. Each purchaser receives a fee title to a specified 
condominium unit and an undivided £ee ·simple int~rest 
as tenant-in-common in the condominium building in 
which the unit is located. 

4. The shared appreciation agreement provides that it 
shall not be deemed or construed to create a 
partnership, tenancy-in-common, joint tenancy, joint 
venture or co-ownership by or between the grantor and 
grantee. (Section 3.02.) 

s. The seller reserves no beneficial use of the property 
and all right to transfer the property resides in the 
purchaser. 

6. The purchaser is not restricted in his or her ability 
to alienate the full fee title to the property. 

Law and Analysis 

The· second paragraph of section 2 of Article XIIIA .of the 
California Constitution provides for the transfer of the base 
year value of an original property to a replacement dwelling 
under described circumstances: 

• ••• the Legislature may provide that under 
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appropriate.circumstances and-pursuant to definitions 
and procedures established by the Le~islature, any 
person over the age of 55 years who resides in 
property which is eligible for the homeowner's 
exemption ••• ~ay transfer the base year value of 
the property entitled to exemption • • • to any­
replacement dwelling of equal or lesser value ••• • 

The Legislature exercised that authority by adopting section 
69.5 of the Revenue and Taxation Code to provide that any 
person over the age of 55 years who resides in property 
eligible for the homeowner's exemption may transfer •subject to 
the conditions and limitations provided in this section• the 
base year value of that property to any replacement dwelling of 
equal or lesser value, etc. This language makes it clear that 
the conditions and limitations-cont~ined~ in section 69.5 are 
controlling for purposes of the benefit gra~ted by this 
section. 

Subdivision (g) contains a number of terms which are defined. 
for purposes of section 69.5. It is important to note that 
subdivision (g) expressly provides that these definitions are 
•tor purposes of this section•. Thus, it is clear that the 
definitions are not limited to some portion of this section, 
but apply to the entire section. 

Subdivisions ("g)(:3) and (4) define the terms •replacement 
dwelling• and •original property• in substantially the same 
terms. "Replacement dwelling• means a building, structure, or 
other shelter constituting a place of abode, whether real 
property or personal property, which is owned and occupied by a 
claimant as his or her principal place of residence, and any 
land owned by the claimant on which the building structure, or 
other shelter is situated. Similarly, •original property• 
means a building structure or other shelter constituting a 
place of abode, whether real property or personal property, 
which is owned and occupied by a claimant as his or her 
principal place of residence, and any land owned by the 
claimant on which the building, structure, or other shelter is 
situated. These definitions evi"dence a 1egislative intent to 
apply the benefit 6f the section to the full fee simple 
interest in the property and not to just some fractional 
interest. Subdivision (g)(S) defines •equal or lesser value• 
to mean that the amount of full cash value of a replacement 
dwelling-does not exceed 1001, 1051, or 1101 of the amount of 
th~ full cash value of the original property depending upon 
certain conditions set forth therein. Again, this comparison 
demonstrates a whole property to whole property approach. 

Consistent with the above, it has been our position that 
section 69. 5 does __ not··-apply when only a partial interest in the 
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r·eplacement dwelling is transferred. As indicated, the section 
refers to replacement.property, original property, and equal or 
lesser value in terms of a total living unit of property. 
Nothing in the section supports the conclusion that it is 
intended to apply when only a fractional interest in the 
replacement dwelling, rather than a full fee interest, is 
transferred. 

we now turn to examining the property purchases here at issue 
to see if the replacement dwellings qualify for the transfer of 
base year value provisions of section_ 69.5. For the reasons 
set forth below, we conclude that title to the replacement 
dwellings is taken by the purcha~~rs in fee, such that the 
provisions of section 69.5 are applicable, and that the shared 
appreciation provision does not constitute co-ownership of the 
dwellings by the seller and purchasers. In our view, the 
shared appreciation agreement does not represent a retained 
interest in the real property transferr~d. Rather, it appears 
to be a form of additional non-cash consideration furnished.by 
the purchasers. 

The grant deed transfers the real property interest from seller 
to purchaser. Where, as here, the deed provides (via the 
incorporated shared appreciation agreement) 'that the •grantor 
excepts from the grant of the property to the grantee• an 
interest as further defined, there is a strong inference that 
less than the full fee interest in the real property is being 
transferred. The express terms of the deed appear to carve out 
and retain in the grantor an interest in the property. Despite 
the appearance of these provisions, our review of the full 
terms of the shared appreciation agreement and other related 
information leads us to conclude that, while the issue may not 
be entirely free of doubt, the grantor has in fact transferred 
the full fee-interest. 

The Department of Real Estate Final Subdivision Report 
describes the physical and legal aspects of the property for 
potential purchasers. Page 8 thereof, under •rnterest to be 
Conveyed•, states that each purchaser will receive: 

•ca) fee title to a specified condominium unit; 

(b) an undivided fee simple interest aa tenant 
in common in the condominium building in which 
the building is located·.· •• • 

Thus, the Department of Real Estate considers the property 
interest to be conveyed to be a statutory condominium in which 
fee title is transferred, not a co-tenancy or co-ownership 
interest. Had these co~veyances created a co-tenancy or a 
co-ownership interest; the Department of Real Estate would most 
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c·ertainly have called this to potential purchasers' attention 
in its report. · 

Consistent therewith is the fact that the shared appreciation 
agreement states, in part: 

•Grantor and Grantee intend that nothing contained in 
this Exception, including without limitation, 
Grantor's right to receive Grantor's Share, shall be 
deemed or construed to create a partnership, 
tenancy-in-common, joint tenancy, joint venture or 
co-ownership by or between Grantor and Grantee.". 
(Section 3.02) 

The grant deed grants to a purchaser a fee ownership of the 
condominium unit subject only to the Declaration_of Covenants, 
Conditions and Restrictions and the shared appreciation 
agreement. The Declaration of Covenants, Conditions and 
Restrictions and the title insurance policy are consistent with 
the above-mentioned documents. 

Most important are the terms of the shared appreciation 
agreement. Although it is titled "Exception From Grant Of 
Property• and purports to be an exception from the grant of the 
real property to the grantee, nothing in its terms gives or 
reserves in the grantor any interest in the real property 
conveyed by the deed. The grantor retains no right to own, use 
or enjoy the real property: to control or restrict the 
grantee's right to dispose of it: or to claim any part of the 
proceeds of·sale. The agreement merely provides that the 
grantee shall pay the grantor an amount equal to 50% of the net 
appreciated value of the property, as defined in the 
agreement. This obligation is due and payable upon the first 
transfer of the property at the close of the sale or transfer. 
The agreement imposes an unsecured contingent unliquidated 
liability on the grantee to make a future payment to the 
grantor. Nothing in the terms of the agreement supports the 
conclusion that the so-called •Grantor's Share• is either real 
property or an interest in real property. 

Accordingly, the purchaser of the dwelling acquires all the 
incidents of ownership, all the benefits and liabilities of 
ownership, and the seller retains only the contingent right to 
receive a payment from the purchaser on the transfer of the 
dwelling under the shared appreciation agreement. The 
pur~hasei acquires the •full bundle of rights• in the dwelling, 
and he or she is not restricted in his or her ability to · 
alienate the full fee title to the property whatsoever. 

You also ask whether it would be appropriate to assess all 
dwellings at' the (lQ_tJ--higher price, whether or not the 
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purchaser elected that option. As you know, the assessor is 
required to value real property at its.full cash value on the 
date it changes ownership and the asses~or has full discretion 
to select the most appropriate method or methods for 
determining full cash value. 

Revenue and Taxation Code section ll0(a) defines •full cash 
value• as the amount of cash which property would bring if 
exposed for sale in the open market. Subdivision (b) 
establishes a rebuttable presumption that in an arms-length, 
open-market transaction, the purchase price paid (valued in 
money) is the full cash value. The assessor is, presumably, 
entitled to rely upon this presumption in the case of the sales 
of the Sr · units. In determining the purchase price 
for purposes qf the presumption, subdivision (b) requires that 
the total consideration provided by the purchaser, whether paid 
in money or otherwise, be valued in money. The total 
consideration provided by the purchaser would include, of 
course, the purchaser's agreement to share future appreciation 
in the value of the property with the seller. This would be 
non-cash consideration which the assessor would need to convert 
to a cash value. Conversion of a shared appreciation agreement 
to a cash value would depend upon the assessor's judgment as 
to what value the market place would place on such an 
obligation. We have no· basis f~r determining what that might 
be. Mr. Maloney's letter suggests that the value should be 
less than the 10% option price because only a few purchasers 
have elected to pay the additional amount. He may be correct. 
On the other hand, a purchaser's decision on whether to pay the 
additional·l0% may be influenced by non-price comparison 
considerations. Purchasers may simply wish to keep their 
capital expenditure as low as possible for a variety of reasons 
even though they believe the 10% option offers an attractive 
price. Some purchasers may see the shared appreciation 
arrangement as a means of passing a _part of the purchase price 
on to their heirs. Whatever the case may be, the determination 
of the cash value of the shared appreciation rests on the 
appraisal judgment of the assessor. 

In conclusion, our intention is to provide timely, courteous 
and helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions 
that help us to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours 
I .. . ..... -' A 

1 
Robert R. K~e-ling~ 
Tax Counsel 

RRK:ta/3364D 
cc: Mr. G~aham Maloney 

Mr. James Dal Bon 
Marin County Assessor 
Mr. Verne Walton. 
Mr. Dick Johnson 




