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Attention: Joan R Dowis 

Dear Ms. Dowis: 

This is in response to your letter ofAugust 20, 1993, to Mr. GleM Rimbey, regarding the two­
year time limits ofProposition 60. I apologize for the delay in responding; other matters requiring 
our attention have resulted in an unfortunate backlog ofcorrespondence. 

According to the information provided, A and B purchased 50 percent ofa lot on December 30, 
1987. A and B purchased the other 50 percent on October 13, 1989. A residence was 
constructed and completed on February 15, 199L The original property sold on January 26, 
1990. A and B contend that their two-year time limit under Proposition 60 began on October 13, 
1989 when they acquired 100 percent ownership ofthe property. The assessor contends that the 
two year limit began on December 30, 1987, when A and B purchased the first 50 percent interest 
in the lot. You asked our opinion on which event triggered the two-year period. 

Since the voters passed Proposition 60, we have received several letters asking similar questions.. 
Initially, we discussed this situation with our legal staff and they concurred in the opinion that the 
transfer does not qualify for Section 69.S treatment. 

Subdivision (a) of Section 69.S ofthe Revenue and Taxation Code (all statutory references are to 
the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated) provides for the transfer ofthe base­
year value ofan original property to a "replacement dwelling" that is purchased within two years 
of the sale ofthe original property. Subdivision (g)(3) ofthat section defines replacement 
dwelling as including both the land and any structure. We take this to mean that the replacement 

\_ dwelling must be purchased in its entirety, within two years ofthe sale ofthe original property. 



\_ 
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In your situation, since A and B owned a one-half interestin the property since 1987; the transfer 
would not qualify for treatment under Section 69.5. 

The views expressed in this letter are, ofcourse, advisory only. They are not binding upon the 
assessor ofany county. Ifyou have any further questions, please contact-qur Real Property 
Technical Services Section at (916) 445-4982. 

Sincerely, 

Charles G. Knudsen 
Principal Property Appraiser 
Assessment Standards Division 

CGK:kmc 

( cc: Honorable Bruce M. Dear 
Placer County Assessor 
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James J. Rees 
Deputy Santa Clara County Counsel 
70 West Hedding Street 
9th Floor, East Wing 
San Jose, CA 95110-I 770 

Re: Revenue & Taxation Code section 69.5 

Dear Mr. Rees: 

This is in response to your letter dated October 6, 1999, addressed to Assistant Chief 
Counsel Larry Augusta, in which you requested an opinion regarding the requirements under 
Proposition 60/Cal. Const. Art. XlilA, Section 2, subdivision (a), and Revenue and Taxation 
Code Section 69.S for transfening-the-base··year value from an original residence currently 
receiving a homeowners' exemption to a partially inherited, partially purchased replacement . 
dwelling. 

~-

To summarize our conclusions, (1) prior acquisition by inheritance ofa 50% interest in a 
purported replacement dwelling precludes transfer of the base year value ofan original property 
after purchase of the remaining 50% interest, and (2) the base year value transfer cannot be 
applied piecemeal to the portion ofthe property that had been purchased, rather than inherited. 

Althpugh it is true that the previously issued advisory letters from this office that you 
referenced did not directly address both issues, others have. It has been and still is our position 
that the legislative history and language ofsection 69.5 indicate an intent that only whole 
replacement property purchases are eligible for transfers ofbase year values, precluding 
application ofsection 69.5 to either the whole or a portion ofthe purported replacement dwelling 
under the facts you posited. (See Annotations 200.0087, C 3/17/88; 200.0088, C 7/15/97; and 
200.0092, C 9/6/94, copies enclosed.) 



James J. Rees -2- November 24, 1999 

1. In 1982, W and a third party each inherited a 50% interest in certain residential real property 
(replacement dwelling). 

2. In 1989, W transferred one-half ofher·50% interest in· replacement ·dwelling (25%) to H. 

3. In August 1997, Hand W sold their home ("original property"). 

4. In September 1997, Hand W each purchased an additional 25% interest in "replacement 
property" - giving them a combined 100% ownership interest. 

S. At the time ofthe sale ofthe original property, the full cash value ofthe "replacement 
dwelling" was less than or equal to the full cash value of the "original property." 

1. Does the wife's 1982 acquisition, by inheritance, of a 50% interest in the purported 
"replacement dwelling" preclude H and W from qualifying for the transfer of the base year 
value oftheir original property pursuant to section 69.5? 

2. If the applicantscio-notquaiify for the transfer of the entire base year value, could they 
qualify for a 50% transfer ofthe base year value as to the 50% ownership interest H and 
W acquired in the purported "replacement dwelling" in 1997, within two years of the sale 
of the original property? 

Law and Analysis 

Article XIIIA, section 2, subdivision (a), of the California Constitution provides for the 
transfer of the base year value ofan original property to a replacement dwelling under described 
circumstances: 

"...the Legislature may provide that under appropriate circumstances and 
pursuant to definitions. and procedures established by the Legislature, any 
person over the age of 5 5 years who resides in property that is eligible for 
the homeowner's e?Cemption...may transfer the base year value of the 
property entitled to exemption...to any replacement dwelling ofequal or 
lesser value ... within two yean of the sale of the original 
property."(Emphasis added.) 
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The Attorney ~neral's Summary ofProposition 60 ofthe November ..4, 1986, Ballot, 
which amended Article XIIIA, section 2, indicated that the purchase or construction ofan entire 
replacement residence was contemplated: 

"...This measure amends Article XIII A to permit the Legislature to allow 
persons over age 55, who sell their residence and buy or build another of 
equal or lesser value within two years in the same county, to transfer the 
old residence's assessed value to the new residence.... " 

Consistent therewith, the Legislative Analyst's Analysis stated: 

"This constitutional amendment would authorize the Legislature to provide 
a special method ofestablishing assessed value for replacement residential 
property acquired by a homeowner over the age of5S. Specifically, this 
method would allow homeowners over the age of SS to transfer the 
assessed value oftheir present home to a replacement home located in the 
same county. To qualify 'for this special treatment, the replacement home 
must be: 

Purchased or newly constructed as a replacement for the 
person's principal residence; 

Ofequal or lesser value than the original property; 

Located within the same county; and 

Purchased or newly constructed within two years ofthe 
sale ofthe present property. 

The measure could apply to replacement property purchased. or newly constructed on or 
after November S, 1986." 

And the Argument in Favor stated: 

"California can create new housing opportunities for senior citizens by 
easing a property tax burden that now prevents·many ofthem from finding 
affordable housing. At the same time, we can help many young families 
find their first homes. This proposition will do both by protecting older 
homeowners from huge property tax increases when they choose to sell 
their large family homes and move into new smaller residences..~. 

* * * 
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"The solution is to let seniors who want to sell their homes_take their 
current property tax assessment to their new place of residence. 

"Ifapproved by the voters, Proposition 60 would do just that by amending -
the State Constitution to authorize the Legislature to provide that the base 
year value ofowner-occupied residential property can be transferred for 
seniors to newly purchased or constructed owner-occupied residential 
property ofequal or lesser value. · 

* * *" 

Thus, the intent ofand the public policy behind the Proposition was,. as to senior citizens, 
to allow senior citizens to sell their current residences and to purchase or construct and move into 
new residences without incurring increased property taxes. 

The Legislature exercised its authority under Article XIIIA, section 2, subdivision (a), by 
adopting Revenue and Taxation Code section 69.5 to provide that any person over the age of 55 
years who resides in property eligible for the homeowners' exemption may transfer "subject_to the 
conditions and limitations provided in this section" the base year value ofthat propertyto any 
replacement dwelling ofequal or lesser value purchased or newly constructed within two years of 
the sale by that person ofthe original property. This language makes it clear that the conditions 
and limitations contained in Proposition 60/Article XIIIA, section 2, subdivision (a), are 
controlling for purposes ofthe benefit granted by section 69.5. The Board staff has historically 
interpreted Proposition 60/Article XIllA, section 2, subdivision (a), and section 69.5 as based on 
a whole property to whole property approach. (See Letter to Assessors No. 87/71 Proposition 60 
- Chapter 186, Statutes of 1987: Letter to Assessors No. 88/10, Questions and Answers­
Propositions 58 and 60, and Annotations 200.0087 and 200.0088.) 

The definition ofthe term "purchase" in section 69.5 is set forth in Revenue and Taxation 
Code section 67 as "a change in ownership for consideration." Therefore, a replacement dwelling 
must be acquired in a manner that causes the entire dwelling (appraisal unit) to be reappraisable at 
its full cash value, determined in accordance with Revenue and Taxation Code section 110.1 for 
use in the "equal or lesser value" comparison ofsection 69.5, subdivision (g)(5). (Annotations 
200.0087 and 200.0088.) 

The transfers by inheritance and inter-spousal gift of 1982 and 1989 do not qualify for 
section 69.S treatment because (1) they are not 0 purchases" for consideration (see Annotations 
200~0087 and 200.0088), and (2) they_were accomplished more than two years before the sale of 
the original property (s·ee Annotation 200.0092.). The purchases ofSeptember 1997 are partial· 
purchases which would only result in a partial change in ownership and partial reappraisal. (See 
Rev. & Tax. Code sections 60, 61; Rule 462;020.) Although purchasing a partial interest in a 
replacement dwelling as co-owner with another is permissible for application ofsection 69.S 
transfers, completing the acquisition ofa dwelling already partially owned by the purchaser is 
not. App_lying section 69.S to such partial purchases would run contrary to the intent ofboth the 
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Legislature and the vot~rs by allowing claimants to essentially bypass the two .. year limitation 
period by purchasing all but a minimal share in a future "replacement" dwelling renting it out until 
two years before or after their 5511a birthday and the sale oftheir original property, and completing 
the purchase within the limitations period. 

The views expressed in this letter are advisory only; they represent the analysis ofthe legal 
staff ofthe Board based on present law and the facts set forth herein and are not binding on any 
person or public entity. · 

Feel free to call me at 069 327-2455 ifyou have any further questions about this issue. 

~Seo-zt~ 
Susan Scott 
Tax Counsel 

SAS:jd 
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Enclosures 

cc: Mr. Richard Johnson - MIC:63 
Mr. David Gau - MIC:64 
Mr. Charles· Knudsen - MIC:64 
Ms. Jennifer Willis - MIC:70 
Mr. Lawrence A Augusta 


