
PRINCIPAL RESIDENCE (Contd.) 

200.0091 Purchase. In 1979 A transferred a one-half interest in his personal 
residence to B as a tenant in common. Subseguentlv. :\ and B bought a 
separate property as tenants in common. In 1990 A and B traded interests in 
the properties so that A again owned 100 percent of his residence and B owned 
100 percent of the other propertv. The re-transfer of the interest A originally 
owned back to him does not ualifv for Revenue and Taxation Code Section 
69,5 relief. A had on y one principal place of residence throughout, and it was 
never replaced, even though interests in it were transferred. C 9/24191. 
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September 24, 1991 

Re: Change in ownership - Transfer of Base-Year 
Value 

Dear Mr.· 

This is in response to your letter of August 27, 1991, in which 
you request our opinion and analysis regarding the change in 
ownership implications of the following transfer: 

.In 1976, you purchased a personal residence in Orange 
County which you have continuously t~sided in to the 
present. In 1979, you deeded a one-half interest in 
your residence to your business partner (tenants in 
common) and the two of you purchased an adjacent home 
as tenants in common. 

On October 26, 1990, you and your former partn~r 
traded inte~ests in adjacent properties resulting in 
your now owning 100 percent of your personal 
residence. 

You inquire concerning the intent of Proposition 60, and you 
seek approval for utilizing the base-year value of Proposition 
60 on the one-half interest deeded back to you in the 1990 
exchange. 

Proposition 60 which was adopted by the voters in November of 
1986 authorized the legislature to provide for the transfer of 
base-year value to a "replacement dwelling" of equal or lesser 
value located in the same county which is acquired by a 
qualified taxpayer. Revenue and Taxation Code section 69.5 
pr0vides for the transfer of base-year value to a "replacement 
dwelling" of equal or lesser value which is acquired by a 
qualified taxpayer "within two years of the sale by that person 
of the original property." {Subd.(a)). The term "original 
property" is defined as: · 

a building, structure, or other shelter constituting 
a place of abode, whether real property or personal 
property, which is owned and occupied by the claimant 
as his or her principal place of residence •••. 
( S ubd. ( g) ( 4 ) ) . 



·,Mt -2- September 24, 1991 

The term "replacement dwelling• is defined as: 

a building, structure or other shelter constituting a 
place of abode, whether real property or personal 
property, which is owned and occupied by a claimant 
as his or her principal place of residence ... 
(Sub d. ( g) ( 3 ) ) . 

As you can see from the above description and definitions, 
section 69.5 expressly requires the sale of the "original 
property• and acquisition of a "replacement dwelling" within two 
years. In your situation, you acquired the "original property" 
in 1976 and have continuously resided in that residence to the 
present. As you indicated, the adjacent dwelling in which you 
held an interest was never your principal place of residence. 
Thus, neither the 1979 nor the 1990 transaction involved a 
replacement dwelling as a principal place of residence. Since 
you have not acquired and occupied a replacement dwelling as a 
principal place of residence, you have not yet qualified for 
section 69.5 benefits. 

The views expressed in this letter are advisory only and are not 
binding upon the assessor of any county. You may wish to 
consult the Orange County Assessor in order to confirm that the 
subject property will be assessed in a manner consistent with 
the conclusion stated above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestion that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours 

Carl J. Bessent 
Tax Counsel 

CJB: jd 
4119H 

cc: Honorable Bradley L. Jacobs 
Orange County Assessor 

Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 
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