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Mr. 

··Dear Mr. 

Thank you for ycJr iettei bf Dec~mber 1987 requesiing 
advice on the application of AB 60, which is now Chapter 186 of. 
the Statutes of 1987. 

. . 

As you know, Chapter 186 im~lements Proposition 60 which· ~as 
adopted by the voters in November of 1986. Proposition 60 
authorized the Legislature to pt6vide for ~he trarisfer of base 
year value to a _replace~ent dwellihg of equal oi lesser value.· 
located in .the same county ~hie~ i~ acquired by a qualified 
taxpayer "within two years aft~r the sale 6f·the original 
property." Chapter 186 adds ~ec~ion 69.5 to the Revenue a~d 
Taxation Code. · section 69;5 also F(OV~des for th~ tranifer 6f 
base ye~r value to a replacement dw~lling of equal oi lesser 
value which is acquired by a qualified taxpayer "within two 
years of the sale by that person of the 6riginal property." 
(Subd. (a)). The term "original property" is defined as "a 
building, structure, or other ~helter -tonstituting i placie of 
abode, whether.real property or persorial pioperty, which is· 
owned and ocGupied by the claimant as his or her principal 

_ place of residence, and any land owned by the clq.imant on which 
the building, structure, or other shelt~r is situat~d." (Subd. 
(g)(4)). The t~rm "sale" is defined as "any change in . 
ownership of the original property for consideration • ." · (Subd. 
(9)(8)).. . . 

· Your letter sta~ei that you wish t~ apply the section 69.5 . 
benefit t~ a r~pl~cement dwelling ~hie~ you intend. tci con•truct· 
on the same lo·t _on which ·your existing· h.ome. is located •. · As· I: .. ·.· 

-understarid. it~ your 40-year old.house is situated on fh~_back :··· ,•. 
• •.:- • 

porti6n of thi lbt, is weather. beat~ri, h-s deve1o~ed·a ·crack · · .. 
through- the. middle of it and has plumbing pr.oblems which are· : : .··.
difficult to ·r~pair ·~ecause th• pip~~ ~re buried in the :_:·· ~:• 
concrete slab ... Since ·the· property is :a beautiful pceari front'- . .:: ... .-._: 

· site, you do not -wish to leave i ~ ~ · . You wo'uld like to tr.~nsfer·' '. ... · /:;'. 
the ba·se ye·ar va·1ue of _your original- home to· ~he new . . . ..... _·, ·. . . .. \·
replacement. qwelling ·after· the new structure .. is completed and .. •: ..... ·.• .. - ...
the old ·.house is r·einove.d. -You ·st:ate 'that you.would meet all of ... ::?' ·.:.::

. . · ..... i.' .
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the eligibility. requirements set forth in section 69.5, wi~h 
the exception ·of the fact_ that the 6riginal ·property ~ill:not 
be sold. You ask us to advise you whether you can qualify for 
the section 69.5 benefit under th~se cir~u~stances. ·• · 

As you can ~ee from the ab6ve de~cri~tion, section 69.5 
expressly requires the sale of . the. "original ·property," a. term 
which is defined to include boih the sir~cture arid the land ·on _ 
which it is situated. Th~ statute lea~es no question a~ to.the :f 

meaning of the term "sale" as· (t.is expressly defined as ic: · · .

change in ownership of. the· original· property for consideratio'n ~: .. 
. 

Sale of. the original property is also an expres_s requirement of 
the c6nstitutional amendmerit (Proposition 60) which authorized 
the enactment of 69.S~ An examination of·th~ b~llot· argum~nts 
submitted to the.voters in favor of_Pro~osition 60 make~ it 
cleai that sale of the original property was an-essenti~l · 
element- of the provision. The argument in favor of the 
Proposition1 which is signed by three_ members of the.State 
Le9islature, states that the purpose of the pr6visidn is t6_ 
"let ~eniors ~ho want to sell their homes .take th~ii current 
pro~e~ty tax assessment to their ne~ place of residence."- The 
argument g6es on to list the sp~cific req~irements :for'. · 
qualification for the benefit including "(4) Purchased within 
two years of the sale of the original_prciperty." · The argument 
also explains that the provision will not iesult in local 
revenue losses because "when seniors sell their larger home~ 
f6r current market prices it will create new pro~erty·tax · 
revenue." In light of these express pro~isions, ~e must· 
conclude that senior citizens may not avail themselve·s of the 
section 69.5 benefit uriless they sell their original property. 

It should also be poirited out that anothe~ c~itical element 6f 
the requirements for this benefit-i~ that the· value of the· · 
replacement dweliing cannot exceed t_he value of the original 
property. · No benefit may be granted where-the value of the 
replacement property exceeds the value limit set forth .in: 
section 69.5. · Since ydur existin~ home is a small structure.in 
a rundown condition, it is difficult to· understand how the -
value of that st~ucture would equal or exceed the .~alue of~• 
brand .ne~ structure: I mention this because i~ see~s apparent 
that you may have.at least one other problem in qua~ifyi~g.for 
this benefit~ · · · 

. ' 

You should be aware of th~ fact that th~~escribed ~~fici~nc(es .. 
of your existirig home can be ~orrected ·with6ut idding·to.the: 
assessed value of the property. Althou~b the v~lue of "riew 
construction" must be added to the existing value of pi6perty 
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when it occurs, Property Tax Rule 463 excludes from this term 
construction or reconstruction performed for the purpose of 
normal maintenance and repair. Thus, painting the structure to 
corredt its weather-beaten appearance, repair of a crack in the 
structure or the replacement of damaged plumbing would not be 
considered new construction or add to the assessed value of 
your property. 

I hope that the foregoing information is helpful to you. The 
views expressed herein are, of course, advisory cnly and are 
not binding upon any assessor. You may wish to discuss your 
plans with the Los Angeles County Assessor in orrjer to 
determine how he will apply the law in the situation you 
describe. 

Very truly yours, 

... ,,._ ~/?' 
:::::.,-1 , /f,/' / 1/ 

,, . J '.d~M~ j')f_/. J,,)'-: S,;,4:V:/ 

Richard 
J 

H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RECJ:,.-r 
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cc: The Honorable Dave Elder 
Assemblyman, 57th District 

The Honorable John J. Lynch 
Los Angeles County Assessor 

Mr. Gordo~ P. Adelman 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 
Mr. Eric F. Eisenlauer 
Mrs. Margaret s. Boatwright 




