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STATE OF CALIFORNIA 

ST ATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 

(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 

TELEPHONE (916) 323-7713 
FAX (916) 323-3387 

July 15, 1997 

JOHANKLEHS 
First District, Hayward 

DEAN F. ANDAL 
Second Distnct, Stocktan 

ERNEST J. DRONENSURG, JR. 
Third District. San Diego 

KATHLEEN CONNELL 
Controller. Sacramento 

JOHN CHIANG 
Ac:tJng Member 

Fourth District Los Angeles 

E. L SORENSEN. JR. 
Executive Director 

In Re: Transfer of Base Year Value to Replacement Dwelling Purchased from Spouse. 

Dear Mr. 

This is in response to your letter ofFebruary 12, 1997, to the Assessment Standards Division, (now 
'le Policy, Panning and Standards Division)requesting an opinion as to whether your client, Mr. 

("Mr. B''), may qualify for the benefits of Proposition 60, California Constitution Article XIIIA, Section 2 
and Revenue & Taxation Code Section 69.5. The issue is whether Mr. B may transfer the base year value 
from his original property to a replacement dwelling, where the replacement dwelling was purchased from his 
wife, Ms ("Ms. f') and excluded from change in ownership and reappraisal under the interspousal 
exclusion in Section 63. Your letter was subsequently forwarded to the Legal Division for consideration. We 
regret that our work on prescheduled Board matters has delayed this response. 

Y ?U have described the following set of facts for purposes of our analysis: 

1. Mr. B married Ms. J in May 1995, following the execution of a prenuptial agreement designed to 
keep their assets separate and to control their individual estates under separate plans. Thereafter, Mr. 
B purchased a 50% ownership interest in Ms. J's residence. In August 1995, Mr. B sold his original 
property, and sometime later purchased the remaining 50% interest in Ms. J's residence. Both 
purchases by Mr. B were for consideration alleged to be fair market value. 

2. Mr. B then applied to the San Mateo County Assessor to transfer the base year value of his original 
property to this replacement dwelling. Both the original property and the replacement dwelling are 
located in the same county. · 

3. The Assessor denied Mr. B's claim for property tax relief on the ground that the purchase of the 
replacement dwelling was excluded (under the interspousal exclusion) as a transfer which subjected 
the property to reappraisal at its current fair market value as required by Section 69. 5. 
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You believe that the following Proposition 60 I Article XIII A, Section 2(g), and Section 69.5 
requirements have been met by Mr. B: 

1.) The person was over 55 years of age. 
2.) The person has never used his Proposition 60 transfer nor has his spouse. 
3.) Both the old (original) residence and the new (replacement) residence are located in the same 

county. 
4.) The sale and the acquisition occurred within the 2 year time frame. 
5.) The sale price of the original residence and the value of the replacement dwelling are within the 

value requirements of Proposition 60. 
6.) Because the seller is the only person on title and occupies the replacement property, he is 

eligible for the homeowners' exemption. 

The county assessor, however, has apparently indicated that the transfer of base year value benefit 
should be denied, because Mr. B's acquisition of the replacement dwelling was not subject to reappraisal. 

· Your question is whether the reappraisal of the replacement dwelling is a prerequisite under Proposition 60 in 
order for the benefit to be available. As hereinafter explained, Article XIII A, Section 2(g), expressly states 
that the "purchase" of a replacement dwelling shall not include the purchase or transfer of real property 
between spouses. Therefore, we must agree with the assessor, that it is Mr. B's acquisition of the 
replacement dwelling from his spouse that excludes it from change in ownership and reappraisal, and 
precludes the transfer of the base year value of Mr. B's original property to the replacement dwelling. 

CAW AND ANALYSIS 

As you are aware, Section 69.5 permits a person over the age of 55 years to transfer the base year 
value of an original property which is "sold," to a replacement dwelling "of equal or lesser value" which is 
"purchased" by that person (as a principal residence) within two years of the sale by that person of the original 
property. The term "purchase" as a requirement associated with the replacement dwelling, is used in Section 
69.S(a)(l) and (g)(S), (6), and (7). Subdivision (a)(l), for example, provides for the transfer of" ... the base 
year value of that [ original] property to any replacement dwelling of equal or lesser value that is located 
within the same county and is purchased or newly constructed by that person as his or her principal residence 
within two years of the sale by that person of the original property ... ". 

Subdivision (g)(6), in describing the value of any replacement dwelling at the time of acquisition, 
expressly states that it requires a "purchase," i.e., '"Full cash value of the replacement dwelling' means its 
full cash value, determined in accordance with Section 1 IO. I as of the date on which it was purchased or new 
construction was completed, and after the purchase or the completion of new construction." Further, for all 
property tax purposes, the word "purchase" is defined in Section 67 as "a change in ownership for 
consideration." Thus, although the provisions of Section 69.5 do not directly state that the replacement 
dwelling must be subject to reappraisal, the word "purchase," together with its statutory meaning (as a 
change in ownership), establishes that the replacement dwelling must be acquired in a manner that causes it to 
be reappraised and enrolled at a new base year value, e.g., a change in ownership. 

As the final authority on this issue, Article XIII A, Section 2(g) states specifically what must be 
.xcluded from the term "purchase" in regard to a replacement dwelling. The express language in Article XIIl 
A, Section 2(g) states as follows: 
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(g) For purposes of subdivision (a), the terms "purchased" and "change in ownership" shall not 
include the purchase or transfer of real property between spouses since March 1, 1975, ... ". 

This provision is similar to and consistent with the interspousal exclusion from change in ownership in 
Revenue and Taxation Code Section 6~, which excludes from reappraisal any "purchase" or transfer between 
spouses. 1 

Accordingly, since the replacement dwelling acquired by Mr. B was not "purchased" and subject to 
change in ownership and reappraisal within the meaning of the foregoing consthutional and statutory 
provisions, it does ~ot qualify for the benefit under Section 69.5. The assessor has properly declined to 
transfer the base year value of Mr. B's original property to the dwelling he acquired from Ms. J. The fact that 
the replacement dwelling was initially Ms. J's separate property, and that Mr. B acquired it from her as his 
separate property, does not alter our conclusion that this was a transfer between spouses which is expressly 
precluded from being considered a "purchase" or "change in ownership" under Article XIII A, Section 2(g). 

The views expressed in this letter are, of course, advisory only and are not binding upon the 
County Assessor or the assessor in any county who has the ultimate authority to determine whether or 

not Mr. B qualifies under Section 69.5. 

Our intention is to provide courteous and helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions 
that help us to accomplish this objective are appreciated. 

Sincerely, 

/~ ~J~d4 
Kristine Cazadd 
Senior Tax Counsel 

KEC: 

cc: The Honorable 
County Assessor 

Mr. Travis Fullwood, 
Mr. James Sp.ee.d..:..M _ 
Mr. Dick Johnson - ~-
Ms. Jennifer Willis - l 
Mr. Larry Augusta - i 

TransBYV.Ur 

Section 63 is quoted in pertinent part as follows: 
"Notwithstanding any other provision in this chapter, a change of ownership shall not include any interspousal transfer. 

including but not limited to: 

"' "' * 
(d) The creation, transfer, or tennination, solely between spouse, of any coowner's interest." 
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State of California Board of Equalization

~emorandum 

To Mr. Verne Walton Date Ap r i 1 8 , 1 9 8 8 

From Richard H. Ochsner ;f ~ 
Subject: Revenue and Taxation Code Section 69.5 

This will correct my memo to you of April 5, 1988 dealing with 
a letter received from Gregory P. Miller involving certain 
San Diego County property. 

The situation involved a claimant who sold his original 
property in which he was a co-owner with a former wife and 
purchased a one-half interest in a replacement dwelling owned 
by his current wife. My conclusion that the claimant is 
entitled to section 69.5 relief is correct only if the claimant 
purchased the interest in the replacement dwelling prior to 
marrying his current wife. If, as I believe was the case here, 
the claimant purchased his property interest after marriage to 
his current wife, then he would not be entitled to section 69.5 
relief. Denial of the relief flows not from the fact that he 
is a co-owner but from the fact that he acquired the interest 
from his spouse and such transfers do not constitute a 
"pure has_e." 

In part, section 69.5 permits the transfer of the base year 
value to a replacement dwelling which is "purchased" within two 
years of the sale of the original property. Moreover, the 
section provides that it applies to any replacement dwelling 
which is "purchased" on or after November 6, 1986. Thus, it is 
clear that the benefit, absent new construction, applies only 
if the replacement dwelling is "purchased." Revenue and 
Taxation Code section 67 defines "purchased" as a change in 
ownership for consideration. Section 63 provides that a change 
of ownership does not include any interspousal transfer. 
Moreover, section 2, subdivision (g) of article XIII A of the 
California Constitution, as amended by Proposition 58, 
expressly provides that the terms "purchased" and "change in 
ownership" shall not include the purchase or transfer of real 
property between spouses since March 1, 1975. In light of 
these express provisions, we must conclude that .the claimant's 
acquisition of an interest in the replacement dwelling from his 
spouse cannot be considered to have been npurchased" for 
purposes of section 69.5. For that reason, the benefit would 
have to be denied. 



Verne Walton -2- April 8, 1988 

My sincere thanks to Dennis Miller of your staff for spotting 
my oversight. Its nice to know that somebody around here knows 
what he's doing. 

RHO:cb 
0995D 

cc: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Darold Facchini 
Mr. Dennis Miller 
Mr. Eric F. Eisenlauer 




