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Dear Mr. ,

Your letter to Mark Nissan of June 8, 2001, together with your May 20, 2001 letter to
Yvonne Decker of the Sonoma County Assessor’s Office and her response, was referred to the
Legal Division of the State Board of Equalization for reply.

Facts
The facts as we understand them are as follows:

You own a home in Marin County. You recently married a woman who owns a home in
Sonoma County that has been her principal residence for 29 years. Since approximately May of
2000, she has occupied your home in Marin as her principal residence and has rented out her
house in Sonoma County. She intends to sell her house and purchase a replacement home with
you in Sonoma County as your permanent residence. You and your wife desire to transfer the
base year value of her home in Sonoma County to the replacement residence and want to know
how to qualify your wife’s home as the original residence for purposes of Revenue and Taxation
Code section 69.5 and the Proposition 60 benefit.

Specifically, you want to know how you and your wife can qualify the original residence
for the Proposition 60 base year transfer if you are unable to find a replacement dwelling within
two years of the date your wife ceased to occupy the original property as her principal residence.
For the reasons explained below, you and your wife may continue to qualify her Sonoma home
as the original property, if you retain ownership and intend to actually occupy it as your principal
residence before two years have passed from May 2000.

For purposes of this analysis, we assume that your wife, who would be the claimant, will
be at least 55 years at the time her house is sold and that neither of you have previously received
Proposition 60 benefits. We also assume that the replacement property will be of equal or lesser
value than the value of your wife’s original property in Sonoma.
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Law and Analysis

Proposition 60 was approved by the voters on November 4, 1986, authorizing the
Legislature to permit a homeowner over the age of 55 to transfer to a replacement property of
equal or lesser value within the same county the base year value on his/her residence if it is
eligible for the homeowner’s exemption. (California Constitution Article XIII A, Section 2.)
The homeowner’s exemption is available on a dwelling only when occupied by an owner as his
principal residence on the lien date. (California Constitution Article XIII, Section 3, subdivision
(k); Rev. & Tax. Code § 218.)

Section 69.5 was added to the Revenue and Taxation Code in 1987 to implement
Proposition 60 and has since been amended and modified to account for other later voter-
approved initiatives.'

Subdivision (a) of section 69.5 generally tracks the language of the constitution,
providing that any person over the age of 55 or any severely and permanently disabled person
“who resides in property which is eligible for the homeowner’s exemption” to transfer the base
year value of that property “within two years of the sale...of the original property.”

Subdivision (b) of Section 69.5 sets forth some more specific conditions in interpreting
the two year requirement. To be eligible for the base year transfer, the claimant and original
property must meet BOTH of the following conditions:

(1) The claimant is an owner and a resident of the original property either at
the time of its sale or within two years of the purchase or new
construction of the replacement dwelling;

(2) The original property is eligible for the homeowners exemption, as the
result of the claimant’s ownership and occupation of the property as his
or her principal residence, either at the time of its sale or within two
vears of the purchase or new construction of the replacement dwelling.

(Emphasis added.)

13

Subdivision (g)(4) defines “original property” as “...owned and occupied by a claimant

as his or her principal place of residence.”

It is clear from subdivision (b) that it is not necessary for a claimant to have resided at the
original property at the time of its sale or the purchase of the replacement property, nor for the
original property to have been eligible for the homeowner’s exemption at the time of its sale or
replacement purchase. However, under subdivision (b)(1), the claimant will not be eligible for
the base year transfer if she discontinued her residency or occupancy more than two years before
its sale or the purchase of the replacement dwelling. And under subdivision (b)(2), in order for

" One of these initiatives, Proposition 90, authorized county board of supervisors to adopt ordinances allowing base
year value transfers between different counties. Neither the Marin County nor the Sonoma County boards of
supervisors have adopted county Proposition 90 ordinances; therefore you will need to purchase a replacement
dwelling in Sonoma County.



-3- September 6, 2001

the original property to qualify, two years or more cannot have passed since the claimant
occupied it “as his or her principal place of residence.”

If it appears that you will be unable to purchase a qualifying replacement property before
the lapse of two years from the date your wife ceased to occupy her Sonoma home as her
principal residence, she would have to reestablish her “principal residency” in her old house in
order to be eligible to transfer its base year value to a replacement property.

The question of whether a dwelling located in California is a person’s principal place of
residence is a question of fact, to be determined by the county assessor. However, the analysis
used is analogous to that used in determining domicile for income tax purposes. To qualify for
the homeowner’s exemption, a dwelling must be the claimant’s true, fixed and permanent home
and principal establishment to which he/she, whenever absent, intends to return. (See
Annotation No. 505.0078 (11/20/84), attached.)*

When your wife moved out in May of 2000, and rented the house to tenants, the property
in Sonoma became ineligible for the homeowner’s exemption since she no longer occupied it or
intended to occupy it as her principal residence. (See LTA 82/50, pages 14-15, attached.) If you
and your wife reoccupy her Sonoma home, it is possible that an assessor would that find a short
stay arranged for tax purposes may not serve to re-establish the Sonoma property as the
claimant’s principal place of residence qualifying as the “original property” for Proposition 60
purposes, unless there is an “intent to occupy” it as your principal residence together with some
evidence of eligibility for the exemption. (See Question No. G26 in attached LTA No. 82/50.)

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not

binding on any person or public entity.

Sincerely,

Susan Scott
Tax Counsel

Enclosures

SAS:1g
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? As to the types of facts necessary to establish eligibility for the exemption, Question No. G20 in LTA No. 82/50,
attached, identifies several, such as: voter’s registration, car registration, employment and/or other indicators of
permanent residence at that particular address.

® With regard to timing, if the applicant for the homeowner’s exemption is the owner of the property and intends to
occupy the property as his/her principal residence on the lien date, he/she shall file the affidavit for the exemption
anytime after becoming eligible, but no later than February 15, per Section 255, Revenue and Taxation Code.





