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June 6, 2006 

 
Re: Section 69.5 Base Year Value Transfer of Life Estate Interest in Real Property 

Dear Mr.  :  
 

We apologize for the delay in responding to your correspondence dated May 31, 2005, 
regarding the property tax consequences of certain transactions involving a life estate interest in 
real property.  You ask whether the transfer of a life estate interest in real property from a 
husband to a wife, upon his death, constitutes a "change in ownership" that is subject to 
reassessment.  As discussed in detail below, we conclude that the grant of the life estate interest 
by husband to his wife does not constitute a change in ownership.  You also ask whether the wife 
can transfer the base year value of a 90 percent interest in real property to a replacement 
property.  We further conclude that the wife can transfer the base year value of her life estate to a 
replacement property.   

 
Background and Facts 

 
According to your letter, husband (H) owned a property which was used as the principal 

residence for H and his wife (W).  H transferred an undivided 10 percent interest in that principal 
residence to his children prior to his death.  Upon his death, the remaining 90 percent interest in 
the principal residence (Y) was placed in an irrevocable trust for the benefit of W for life.  The 
remainder interest in Y was left to H's children.   

 
 

Applicable Law and Analysis 
 
1. Whether H's creation of a life estate for W upon his death constitutes a  

change in ownership of the property that is subject to reassessment. 
 

A change in ownership occurs upon the transfer of a present interest in real property, 
including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the value of the 
fee interest.  (Rev. & Tax. Code, § 60.)  The transfer of real property by a trustor to an 
irrevocable trust is a change in ownership unless the trustor is the sole present beneficiary of the 
trust or the transfer is otherwise excluded from the definition of change in ownership.  (Cal. 
Code Regs., tit. 18, § 462.160, subd. (b)(1)(A).)  Furthermore, the creation of a life estate interest 
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in real property constitutes a change in ownership at the time of transfer unless the instrument 
creating the life estate reserves such estate in the transferor or the transferor's spouse.  

(Cal. Code Regs., tit. 18, § 462.060, subd. (a).)  Thus, the holder of a life estate is the 
beneficial owner of the real property for property tax purposes.  (Property Tax Annotation 
200.0075.)  Finally, a change in ownership does not include an interspousal transfer of real 
property which takes effect upon the death of a spouse.  (Rev. Tax. Code, § 63, subd. (b).)   

In this case, our understanding is that H transferred Y to an irrevocable trust for the 
benefit of W for life upon his death.  Since the trust created a life estate interest in Y for the 
benefit of W, H's spouse, no change in ownership results.  (See also Cal. Code Regs., tit. 18,  
§ 462.060, subd. (a).)  Additionally, since the transfer of the life estate from H to W occurs 
between spouses upon H's death, the transfer is excluded from the definition of change in 
ownership as an interspousal transfer.  (See Rev. & Tax. Code, § 63.)  Therefore, H's transfer of 
a life estate to W upon his death does not constitute a change in ownership.   

2. Whether W can transfer 100 percent of the base year value of her principal 
residence to a replacement property.

Article XIII A, section 2, subdivision (a) of the California Constitution provides for a 
transfer of the base year value of an original property to a replacement dwelling under specific 
circumstances.  The Legislature set forth those circumstances by adopting section 69.5 of the 
Revenue and Taxation Code.1

1 Unless otherwise specified, all section references are to the Revenue and Taxation Code. 

  Under that statute, any person over the age of 55 years who 
resides in property eligible for the homeowners' exemption may transfer the base year value of 
that original property to any replacement dwelling of equal or lesser value subject to certain 
conditions and limitations.   

Subdivision (b)(1) of section 69.5 requires that the claimant be an "owner" and occupy 
the original property as her principal residence either at the time of its sale or within two years of 
the purchase or new construction of the replacement dwelling.  Subdivision (b)(4) requires that at 
the time of claiming the relief, the claimant be an "owner" of the replacement dwelling and 
occupy it as her principal residence.  The holder of a life estate is considered to be an "owner" 
under section 69.5.  (See Property Tax Annotation 200.0075.)   

A claimant that is a co-owner or tenant in common of the original property is entitled to 
the benefit provided under section 69.5.  (See Rev. & Tax. Code, subd. (d).)  If a single 
replacement dwelling is purchased or newly constructed by all of the co-owners and each co-
owner retains an interest in the replacement dwelling, claimant is eligible for the benefit under 
section 69.5.  (Rev. & Tax. Code, § 69.5, subd. (d)(1).)  Additionally, if only one replacement 
dwelling is purchased in the sole name of only one eligible claimant, that claimant is eligible for 
a base year value transfer.  (Rev. & Tax. Code, § 69.5, subd. (d)(3).)  Furthermore, in order to 
qualify for a base year value transfer under section 69.5, the full cash value of the original 
property must be equal to or greater than the full cash value of the replacement property.  (See 
Rev. & Tax. Code, § 69.5, subd. (a)(1).)  To calculate the value of the original property as 
compared to the replacement property where the property is co-owned, the full cash value of the 
entire original property will be compared to the full cash value of the entire replacement 
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property, regardless of the claimant's partial ownership interest in either or both.  (See Property 
Tax Annotation 200.0010.) 
 
 In this case, the original property is W's principal residence.  W, as the life tenant, has the 
present beneficial ownership of 90 percent of the property and H's children own the remaining 10 
percent interest.  Our understanding is that the co-tenants agree to sell W's principal residence 
and purchase a replacement property which W will occupy as her principal residence.  If the 
ownership interest in the replacement property will remain the same as the original property, that 
is, H's children will own 10 percent of the replacement property, and as to the remaining 90 
percent interest, W will be a life tenant, with the remainder interest in H's children.  Under these 
circumstances, the base year value of the original property may be transferred to the replacement 
property if all of the other requirements of section 69.5 are satisfied.  Alternatively, if the 
replacement home is purchased by W as the sole owner, the base year value may still be 
transferred to the replacement property because W is an eligible claimant under section 69.5.  
(See Rev. & Tax. Code, § 69.5, subd. (d)(3).) 
 
 Lastly, since the full cash value of the replacement property must be equal to or less than 
the full cash value of the original property, 100 percent of the full cash value of W's original 
property will be compared to 100 percent of the full cash value of the replacement regardless of 
the fact that W only holds a 90 percent ownership interest in the original property.  If the full 
cash value of W's replacement property is equal to or less than that of the original property, W 
can transfer the base year value of the original property to the replacement property.   

 
The views expressed in this letter are advisory in nature only; they represent the 

analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, 
and are not binding on any person or public entity. 

 
 

Very truly yours, 
 
/s/ Dana Flanagan-McBeth 
 
Dana Flanagan-McBeth 
Tax Counsel 
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