Memora ndom . ;_'_\HIIIIIJ!INIIWIIJIMIWIIN}IHl}ll)luull) ‘v |

From . Richard H.'Qchsner{\\ I _"[»'__g

Subject : - Sectionf6§,5 (Prop.rBQ) 

~This is in response to your request of December 4, 1987, for R
advice regarding the application of section 69.5 to a situation
where the taxpaver sells his original property, a house and '

~lot, and acquires as his replacement dwelling a house situated

“on a lot which will be rented, rather than owned, by the
tavpayer. While this scenario may be unusual when the .

- replacement dwel ling is a stick-built house, it . is a very
normal arrangewent when the replacement owelllng 1s a
mobilehome. - : : .

3t, how should -the

These 1tua+10ns reise two questionc Firs

vilue comparisons te made in order Yo de te:w1nc'whe_ner ‘the
replacement‘éuer__ng s of equal or liecser value than the
ctiginel proverty. The second issue deals with the transfer of
the base year value of the original house and lot and whether -
the entire amount should be applied to the replacement dwelling.

Your memo states that you are concerned with the possible abuse
of the section 69.5 benefit arising from the practice of

- renting rather ‘than buying the lot on which the replacement
dwelling is situated. This would allow the value comparison to
be made between the total value of the original house and lot,
and the replacement improvement only. 'If the taxpayer were.
able to acquire the lot after a few years, then it is p0551b1e

- that the benefit would apply where the: replacement dwelling
actually had a value far in excess of the orlglnal property.

- Section 69.5 of the" Revenue and Taxatlon Code permlts the

" transfer of the base year value of the original property to a _

" replacement dwelling of equal or lesser value. -The deflnltlons
for "replacement dwelling" and "original property". found in -
subdivisions. (g)(3) and’ (4) refer to a- building, structure, or
other shelter constituting a place of abode, whether real: _
property or personal property, which - is owned and occupled by a’

- claimant as his ‘or her principal place of residence,-.and "any
,land owned by the clalmant on wh1ch the bu11d1ng, structure, or
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. other shelter is situated." It is clear from these definitions
‘that both terms:only include land which is owned by the ‘
. claimant. 'Thus, land on which the improvement is situated e
- which is rented by the claimant is not included for purposes of,*ig
~either transferrlng the base year value or maklng value | e
'comparlsOns.~_' : : : :

_Thls 1nterpretat10n is con51stent w1th the adv1ce we prOV1ded

in Assessors Letter 87/71, Question 15(k), deallng with a’

situation involving an orrglnal property- ‘cecnsisting of a - : o
- mobilehome, without a lot, where the reviacement dwelling 1s a B
. conventional house and lot. Our advice in Question 15(b) was ’

. based upon the same con51derat10ns descr*bec above.

I am sure that 1n the typ1ca1 51tuat10n where mom and dad sell R
“the family homestead and move to a mobilehome situated in a - T

'_mobllepome park, it was intended that the value comparison

would be between the original house and lot and the mobilehome, -
without the lané, where the latter is s:ttctec on a rental S
"space.  Thug, if the oricinel property was worth a $100,000,
they can acquire a mobilehome worth the same amount, without
consicdering the value of the rental space c¢r which the -
‘mchilenome is situzted. As T uncderstand i:, thig is v
Cotypicsl rrtuct'on and that was the result contemplated st the
time that‘the leglslatlon was eracteﬁ‘ o o

‘ WHen we are talklng about conventlonal housing located on a
rented lot, the statute requires that we reach the same
result. I am not sure that this approach will result in an _
-abuse of the statute. 1If the lot on which the house is located
is owned by a third party who can deal with it as he sees fit,
that is, set market rents or sell the property to other persons -
who will set market rents, etc., then that separate ownership
. should he given recognition. If the taxpayer eventually o
acquires the land, then that value would be added to the base
vear value of the property Further, if the term of the rental
agreement, with options, is 35 years or more, then this should.
he treated as a .change in ownershlp and the taxpayer would be -
treated as owner of the property ‘(although this is not
‘expressly recognized in the statute). If the house is
permanently fixed to the lot, then it seems very likely that

the purchaser of the structure will insist upon protectlon of
“his lnterest through ‘a long term lease or other prov1S1ons )
which will protect his investment in the improvement. In- ‘these .
situations, it may very well be that the rental agreement is, . 7
~-in reality, a land purchase contract.: Furthermore, where the

‘rental agreement 1s nothlng more than a sham, the assessor can
'-tre I as such : : R : S




» >

Verne Walton -3- December 22, 1987

In reviewing section 69.5, the only clarification that might be
appropriate would be to further define the term "land owned by
the claimant" as used in the definitions for "replacement
dwelling" and "original property" to clarify that the term
includes land leased for a period, with options, of 35 years or
more or subject to terms which are equivalent to a land
purchase agreement.

I would appreciate receiving any thoughts you might wish to
contribute to the subject.

RHO:cb
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cc: Mr. Gordon P. Adelman
Mr. Robert H., Gustafson
Mr. Mark Nisson
Mr. Eric F. Eisenlauer
Mrs. Margaret S. RBoatwright





