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February 7, 1992 

Dear Mr. 

This is in response to your letter of December 26, 1991, 
regarding your client Your letter 
requests the views of this office on whether is 
entitled under the provisions of Revenue and Taxation Code 
Section 69.5 to transfer the base-year value of her original 
property to a replacement dwelling in which she owns a one-third 
interest. 

The information provided in your letter indicates that 
was the sole owner of her ~revious principal residence

which was sold in August of 1991 for $198,000. In July of 1990, 
she purchased a one-third interest in her current residence 
located at California for 
$130,331. Based on this information, I-assume that the latter 

ualifies as a repiacement dwelling which has a market value of 
pproximately $390;000. 

Your letter states that you believe qualifies 
or the benefits of Revenue and Taxation Code Section 69.5, since 
er one-third interest in the new residence is of •equal or 
esser value ••• (and) is located within the same county and is 
urchased or newly constructed .•• (as ) principal 
esidence within two years of the sale ••• of the original 
roperty•. You ask whether this office concurs in your opinion. 
nfortunately, for the reasons set forth below, we do not concur 

n that conclusion. 

Section 69.5 of the Revenue and Taxation Code implements 
he second paragraph of Section 2, Article XIII-A of the 
onstitution, as added by Proposition 60 in November of 1986. In 
eneral, this constitutional provision authorizes the Legislature 
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to provide that any person over the age of 55 years who resides 
in property eligible for the homeowners exemption may·transfer 
the base year value of that property to a replacement dwelling of 
equal or lesser value located within the same county and 
purchased within two years of the sale of the original property. 
It further provides that the Legislature has full authority to 
prescribe the terms and conditions on which the benefit will be 
extended. Those terms and conditions are set forth in Section 
69.5. 

One of the key features of the constitutional provision is 
the requirement that the replacement dwelling be of equal or 
lesser value. This feature was emphasized in the ballot 
arguments wbich indicated that the amendment would not result in 
a revenue lo·ss eo the counties. The objective of revenue 
neutrality could.only be achieved if property owners were limited 
to replacement dwellings with a value which did not materially 
exceed the value of the original property. Obviously, if there 
were no limit on the value of the replacement dwelling, then 
property owners could transfer their low Proposition 13 base year 
 values to larger more valuable properties and this would result 
in a net tax base loss to the counties. 

subdivision_{a)(l) of Section 69.S provides for the 
transfer of base year value to •any replacement dwelling of equal 
or lesser value•. The term •equal or lesser value• is defined in 
subdivision (g)(5). Where the replacement dwelling-is purchased 
prior to the. date of sale of the original property, as in this 
case, subdivision (g)(~) provides that the term •equal or lesser 
value• means that .the amount of the full cash value of the 
replacement dwelling does not exceed 1001 of the amount of the 
full cash value of the original property. For purposes of this 
definition the ter~s 1 •replacement dwelling• and •original 
property• are defined in subdivisions (g){3) and (4). 
Subdivision (g)(3) defines •replacement dwelling• a~ a •building, 
structure, or other shelter constituting a place of abode, 
whether real property or personal property, which is owned and 
occupied by a claimant as his or her principal place of 
residence, and any land owned by the claimant on which the 
building, structure, or other shelter is situated•. This 
language makes it clear that the term refers to the entire 
property and not merely a fractional interest in it. This has 
been our consistent interpretation of that ter~ since its 
enactment. In addition to the express language found in section 
69.1, it is obvious from a policy stand point that if the term 
•replacement dwelling• were interpreted in such a way as to 
include a fractional interest in the property, then the purpose 
of the equal or lesser value test would be easily frustrated. 

The terms •f~ll cash value of the replacement dwelling• 
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and •full.cash value of the original property• are found in 
subdivisions (g)(6) and (7). Applying those definitions to the­
information you provided, it appears that the full cash value of 
the original property would be approximately $198,000 while the 
full cash value of the replacement dwelling would be 
approximately $390,000. It is apparent from a comparison of 
these figures that the full cash value of the replacement 
dwelling substantially exceeds the equal or lesser requirements 
of sub-division (g)(S). For that reason, cou!d not 
qualify for the Section 69.5 benefit. 

· Since sold her original property in August of 
1991, she st~ll has until August of lj93 in which to find a 
qualified replacement dwelling. Thus, she is not necessarily 
foreclosed from-enjoying the benefits of Section 69.5. 

The views expressed in this letter are, of cours~, 
advisory only and are not binding _upon·the Orange county Assessor 
who has the ultimate authority to determine whether or not your 
client qualifies under section 69.5. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

RHO:ta 
0027D/3871D 
cc: 

Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 
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