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State Controller, Sacramento

JAMES E. SPEED
Executive Director

RE: Property Tax Rule 305, Agent Authorization Requirement — Request for Opinion

Dear Mr. R

This is in reply to your email message of July 30, 2001 addressed to Ms. Sherrie Kinkle
asking for clarification concerning whether the clerk may require that the applicant authorize a
specific person as agent rather than a tax firm or corporation to sign the assessment appeal
application form. In your case, the clerk is taking the position that “specific agent” for purposes
of attached agent authorization means that the authorized agent cannot be a corporation but must
be an individual agent who works for the corporation. As set forth below, it is our view that the
law and regulations authorize an applicant to specify a corporation or other legal entity to
represent him or her in assessment appeal proceedings. There is no requirement that a specific
natural person be named as the agent.

Law and Analysis

Revenue and Taxation Code section 1603 sets forth the assessment appeal application
filing requirements and provides, in relevant part, for the filing of an application by the “party
affected or his or her agent” without specifying that the “agent” must be an identified individual.
Likewise, Property Tax Rule 305 (Section 305 of Title 18, Chapter 1 of the California Code of
Regulations), which interprets and makes specific the provisions of section 1603, requires that
the authorization statement must name a “specific agent”, but does not specify that the agent
must be identified as a specific individual for purposes of agent authorization. In this regard,
subsection (a)(1) provides in relevant part that

For purposes of signing an application on behalf of an applicant, an agent shall be
deemed to have been duly authorized if the applicant's written agent authorization
is on the application or attached to each application at the time it is filed with the
board. The attached authorization shall include the following:

(D) The name, address, and telephone number of the specific agent who is
authorized to represent the applicant;
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While the property tax rules governing assessment appeals do not include a definition of “agent,”
California law recognizes that a legal entity such as a corporation may act as an agent. See e.g.
Store of Happiness v. Carmona & Allen (1957) 152 Cal.App.2d 266 (advertising agency acting
as agent of jewelry company); Interinsurance Exchange v. State Bd. of Equalization (1984) 156
Cal.App.3d 606, 615 (automobile club acting as agent for company providing insurance
coverage for club members). Thus, in the absence of any express rule language to the contrary,
it is our view that an authorization is valid if the applicant names as agent either a specified
individual or a firm or company.'

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis

of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not
binding on any person or public entity.

Very truly yours,
/s/ Lou Ambrose

Lou Ambrose
Senior Tax Counsel

LA:tr
prop/prec/equalizn/01/06lou

CC:

Mr. Dick Johnson, MIC:63
Mr. David Gau, MIC:64
Ms. Jennifer Willis, MIC:70

Please note that subsection (a)(3) of Rule 305 requires that when the applicant is a corporation or other legal
entity the agent authorization must be signed by a corporate officer or authorized employee of the legal entity.





