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November 9, 1979 

Mr. Loyal E. Kier 
Deputy County Counsel 
County of Riverside  
3535 Tenth Street, Suite 300 
Riverside, CA 92501 

Dear Mr. Kier: 

You asked if the owner of the Cable TV property, classified as a trade fixtures, has the 
right to have the assessment of his property placed upon the secured role and be secured thereon 
by a possessory interest in real property. 

We understand that some of the company’s properties is a possessory interesting (PI) in 
land, some is a PI in improvements to land, some is improvements to real property as trade 
fixtures, that all of the assesses trade fixtures and personal property was assessed on the 
unsecured role, and all the assesses possessory interests were assessed on secured roll. 

The assessee's opportunity to be assessed for PI’s upon secured role established by 
Assembly Bill 2463 (Stats 1978, Ch. 576) for the tax year 1978-79 and by Senate Bill 239 (Stats. 
1979, Ch. 4) for all subsequent years. These two bills amend Sections 107 of the Revenue and 
Taxation Code to permit the county Board of Supervisors to declare that a PI may be sufficient 
security for taxes owed. I will presume your Board of Supervisors has made such an election. 

The operative word of Section 107(b) empowering the board a supervisor to declare a PI 
to be sufficient security for taxes owed are: 

“ All possessory interest may, in the discretion of the  
county board of supervisors, be considered as sufficient 
security for the payment of any taxes levied they’re on  
and may be placed on the secured role.” 

This document has been retyped from an original copy. 
Original copies can be provided electronically by request. 
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We interpret this section to have embodied power in the board of supervisors to place any one or 
all PI’s on the secured role. The PI May be in land or improvements to land, including trade  
fixtures. The statute does not provide any discretionary choice by the assessor as to which role a 
PI is to be assessed. Our interpretation is supported by the actions of Los Angeles County were 
all PI’s are placed upon the secured role. The assessor is acting in furtherance, including trade  
fixtures. The statue does not provide any discretionary choice by the assessor as to which role a 
PI is to be assessed. Our interpretation is supported by the actions of Los Angeles  
County were all PI‘s are placed upon the secured role. The assessor is acting in furtherance of 
resolution by the county board of supervisor that declares a PI shall be its own security for taxes 
owed. (Copies of the resolution and county board letters to the County assessors are enclosed.) 
 
  We do not find a local assessment appeals board to have the power to place a PI on the 
secured role, even if that body is the board of supervisors sitting in the capacity of an appeals 
board. The statute specifically limits the power to place a PI on a secured roll to the board of 
supervisors sitting as a board of supervisors. 
 
 Personal property may, at the discretion of the county assessor, be secured to a PI that is 
assessed on the secured role. We reach the conclusion by noting that a PI is real property  
(see Rev. and Tax Code 104 and 107) and that personal property may be secured to real property 
if the assessor issues a certificate of security (See Rev. Tax Code 2189.3)  
 
 Trade fixtures owned by the assessee may be placed upon the secured roll and unsecured 
roll, at the discretion of the assessor. (see Rev. Tax Code 109, which defines the secured and 
unsecured rolls and the assessor’s discretionary power of selection, and 2188.1, which permits 
assessment of improvements on the secured roll to other than the landowner.) Poles and lines 
owned by assesses or on lines of another would be examples of such trade fixtures. Fixtures 
publicly owned in which the assessee has a right to use may be treated as a possessory right 
owned by the assessee and assessed the same as any other PI. If the board of supervisors so 
elects, the assessment of a PI and fixtures must be placed upon the secured roll, otherwise it must 
be placed upon the unsecured roll. 
 
 Generally, the assessor has a sole discretion as to the election of the roll upon which an 
assessment is placed. (See San Mateo County v. Maloney (1886) 71 Cal. 205, in which it  
was held that the assessor’s judgment was not reviewable once he collected and paid over the 
taxes to the county treasurer.) Several other Revenue and Taxation Code Sections afford the  
assessor discretionary power to classify property as to the roll upon which it is please (See Rev 
and Taxation Code SS 134, 4840, and 2189.3.) 
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 Section 1613 of Revenue Taxation Code subjects the assessor to review and to the 
authority of the local assessment appeals board. But I interpret the appeals board’s authority  
to be limited to the power to correct assessor’s clerical errors and errors in judgment as to value. 
the section leaves the assessors an unreviewable power to exercise judgment and  
discretion as to the role upon which property is assessed.  
 
 I conclude that after the roll is complete and transmit it to the county auditor, there is no 
provisions of law that permits trade fixtures or personal property assessments placed by the 
assessor upon unsecured roll to be moved to the secured role. 

      Very Truly Yours, 

Robert E. Keeling  
Tax Counsel 

RRK:fr 
Enclosures 

cc: Mr. Frank C. Steely 
  Riverside County Assessor 

bc: Mr. Verne Walton
 Legal Section 



MINUTES OF THE BOARD OF SUPERVISORS 
County of Los Angeles, State of California 

 
James S. Mize, Executive Officer 
Clerk of the Board of Supervisors 

383 Hall of Administration 
Los Angeles, California, 90012 

 
Assessor 
 
At a meeting held March 20, 1973, the Board took the following action: 
 
126 

On motion of Supervisor Hayes, second by Supervisor Hahn, unanimously carried, the 
Board made a finding that possessory interest insufficient security for payment of property taxes 
levies on these assessments.  
 

In further action, it was ordered that the assessments, commencing in the 1973 – 74 fiscal 
year, be placed on the secured property tax roll, allowing the payment on a twice-yearly basis, 
rather than once a year as is now required. 

Copies distributed: 
 
Each supervisor 
Chief administrative officer 
County council 
Treasure tax collector 
 



MOTION BY SUPERVISOR JAMES A. HAYES    March 20, 1973 

In 1972, the Board sponsored legislation to allow unsecured possessory interest property 
taxes to be collected in two installments. The governor has signed a bill which gives the Board 
discretion to make the necessary finding to implement the program.       

I THEREFORE MOVE: 

1. That the Board find possessory interest are sufficient security for the payment of property 
taxes levies on these assessments. 

2. That these assessments commencing in 1973-74 fiscal year be placed on the secured 
property tax roll, allowing them to pay their taxes twice a year rather than once a year as 
now required. 

  MOTION 

 Hahn 
 Debs  
 Hayes
 Ward 
   Schabarum 


