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Re:  Statute of Limitations for Correcting Base Year Values, Issu ing Escape Assessments, 

and Making Roll Corrections  

Assignment No.:  09-205  

Dear Mr. : 

This letter is in response to your December 2, 2008, letter, requesting our opinion 

regarding various assessment issues.  You withdrew that request but resubmitted it on 

August 14, 2009. 

Based on your correspondence and our subsequent telephone conversations, our 

understanding of the issue raised by your clients is whether an assessor can correct a property's 

base year value and issue escape assessments when more than four years has passed since the 

error in establishing the base year value occurred.  We further understand that an appeal has been 

filed with the County Assessment Appeals Board and that a hearing was scheduled for 

October 26, 2009, but that the hearing has been rescheduled to January 6, 2010, in contemplation 

of this opinion letter.  As you know, we also consulted with the County Assessor's Office 

(assessor) and spoke with L , Deputy County Assessor, to confirm the facts associated 

with this case and their analysis of the issues. 

1 
Based upon the facts provided  by  you  and Mr. L  , it is our opinion that  the  assessor  

appropriately  corrected  the base  year value for  your clients'  property upon the 2008 discovery  of  

their  earlier mistakes.  Since the correction resulted  in a higher assessed value, the a ssessor  was 

required to issue escape  assessments, subject to the general limitation that escape  assessments 

can only be issued within four years after July 1  of the assessment year in which the property  

was underassessed.   (§ 532, subds. (a)  & (b); see  also Montgomery  Ward & Co., Inc. v. County of 
th 

Santa Clara (1996) 47 Cal.App.4  1122.)   As explained in more detail below, under these  

circumstances, the a ssessor was required to issue escape assessments for  the  years 2005 through 

2007.   Finally, we believe it was appropriate for the assessor to correct the 2008  assessment  roll.  

1 
Some of the facts in your letter do not correspond to the facts as confirmed with the assessor and the documents 

provided by them. We will generally use the confirmed facts as the basis for our opinion, and mention any 

discrepancies with your letter only as necessary to our analysis. 
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Factual Background  

According to your letter and our conversations with you and Mr. L , we understand 

that in 2001, a developer built a five-house residential tract at the end of a cul-de-sac.  On 

September 18, 2002, your clients, Mr. Z and M , as husband 

and wife, purchased the parcel designated on the tract map as "Lot 4" (Assessor's Parcel Number 

(APN) -29; address Drive) for $530,000.  On September 20, 2002, Mr. 

B (Mr. B ), purchased an adjoining lot, designated on the tract map as "Lot 5" 

(APN -28; address Drive) for $540,000. 

The developer filed with the county recorder's office grant deeds and preliminary change 

in ownership reports (PCORs) for both parties.  However, the developer switched the APNs on 

the grant deeds, causing the assessor to assess your clients for a September 18, 2002 purchase of 

Lot 5 for $540,000 and assess Mr. B for a September 20, 2002 purchase of Lot 4 for 

$530,000, i.e., to over-assess your clients' property by $10,000 and underassess Mr. B 's 

property by $10,000. To rectify the problem, both Mr. B and your clients filed quitclaim 

deeds on May 12, 2003,
2 

indicating on the PCORs that the filed deeds were for the sole purpose 

of correcting the APNs "so that the legal description[s] and address[es] are consistent with the 

tract map." The assessor's office received the quitclaim deeds for both parcels on May 30, 2003.
3 

According to Mr. L , the usual remedy to fix this type of problem is to cancel the 

incorrect assessments and re-input the transfers into the computer.  (See enclosed Letter to 

Denise Riley, from L , dated October 15, 2009.)  In this case, however, upon 

receipt of the quitclaim deeds, staff for the assessor's office cancelled and deleted from the 

computer system your clients' September 18, 2002 assessment but failed to input the correct legal 

description and value in its place. For that reason, the base year value reverted back to the base 

year value as assessed to the developer before your clients purchased the property (developer's 

base year value).
4 

The developer's factored base year value as of 2002 was $412,631, which is 

$117,369 less than the purchase price paid by your clients, which resulted in your clients paying 

approximately $1,100.00 less per year in taxes than if they had been correctly assessed.  This 

incorrect base year value was carried forward for the years 2003 through 2008 before the 

assessor's staff realized their error. On October 27, 2008, the assessor proceeded to initiate base 

year value corrections for the initial base year value determination, issue escape assessments for 

years 2005 through 2007, and a roll correction for the 2008 roll. 

Both parties agree that the assessor's errors in not establishing the base year value in 2002 

and not correcting the base year value in 2003 did not involve the assessor's exercise of judgment 

as to value. 

2 
 In  your  letter,  you  state that the quitclaim  deeds  were filed  some time in  2002.  

3 
 Your  letter  vaguely  states  that  the assessor  became aware of  the problem  when  one of  the owners  (the one with  the 

overassessed  property,  whom  you  state was Mr.  B  ,  not your  clients)  objected  to  overassessment of  his  property.   

However,  according  to  Mr.  L  ,  the assessor's  office first became aware of  the problem  when  your  clients  

objected  to  being  overassessed  and  upon  receipt of  the quitclaim  deeds.  
4 
 Your  letter  indicates  a sale price  of  $400,000  for  Mr.  B  's  property,  which  you  contend  remained  the base 

year  value for  your  clients'  property.   However,  according  to  the assessor's  records,  the sales  price for  Mr.  B        's 

property  was  $540,000  as  indicated  by  the PCOR  filed  by  Mr.  B  .  

 

https://1,100.00


   Mr. -3- December 1, 2009 
 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

  

    

 

    

      

 

   

    

    

    

   

  

    

  

 

  

 

   

  

      

  

 

 

  

  

 

   

 

  

  

  

  

  

                                                           
5 
 Property  tax  annotations  are summaries  of  the conclusions  reached  in  selected  legal rulings  of  State Board  of  

Equalization  counsel published  in  the State Board  of  Equalization's  Property  Tax  Law  Guide.   (See Cal.  Code Regs.,  

tit. 18,  §  5700  for  more information  regarding  annotations.)  

 

Legal Analysis  

Base Year Value Corrections and Issuance of Escape Assessments 

Section 51.5, subdivision (a) applies to base year value corrections involving errors that 

do not involve an assessor's exercise of judgment as to value.  Section 51.5, subdivision (a) 

provides, in relevant part, that: 

[A]ny error or omission in the determination of a base year value … including the 

failure to establish that base year value, which does not involve the exercise of an 

assessor's judgment as to value, shall be corrected in any assessment year in 

which the error or omission is discovered.  (Emphasis added.) 

The Board of Equalization's (Board's) staff has consistently interpreted section 51.5, 

subdivision (a), since its inception, to allow corrections of base year values any time an error is 

discovered that does not involve an assessor's exercise of judgment as to value.  (See e.g., Letters 

to Assessors (LTA) No. 88/50 (July 1, 1988) and Property Tax Annotation
5 

(Annot.) 

Nos. 170.0017 (C 5/13/88) and 390.0086 (Am. M99-1).) 

Section 51.5, subdivision (d) authorizes the issuance of escape assessments any time a 

correction of a base year value results in an increase of the base year value. In addition, section 

531 requires the assessor to assess escaped property upon discovery.  Section 532 limits the 

period of time in which an assessor can levy escape assessments to four years after July 1 of the 

assessment year in which the property escaped taxation or was underassessed. "Assessment 

year" is defined in section 118 as "the period beginning with a lien date and ending immediately 

prior to the succeeding lien date for taxes levied by the same agency." This definition 

presupposes a new assessment year each and every year.  This means that for each year a 

property escapes assessment, an assessor has fours years after July 1 of the assessment year in 

which the property escaped taxation to levy escape assessments. 

This reading of section 532 is confirmed by Montgomery Ward & Co. Inc., v. County of 

Santa Clara (1996) 47 Cal. App. 4th 1122.  In this case, a timely-reported change in ownership 

occurred in 1988, but the assessor failed to enroll the new base year value at that time. The 

assessor did not discover the error until 1993, five years after the change in ownership occurred.  

Similar to your client's position, the taxpayer claimed that the assessor could not correct the base 

year value or issue escape assessments since more than four years had passed since the change in 

ownership and the error in establishing the base year value occurred.  The court disagreed 

explaining that: 

Escape assessments can be issued in situations where the base year value was 

corrected more than four years after the triggering event.  This is because there is 

a new assessment year each and every year while there is only one year when the 

base year value of a particular property is established….[Thus,] the assessor may 
revise base year values and levy escape assessments for the preceding four years, 

but no others, no matter when the underassessment is discovered. 

(Emphasis added.) 
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As applied to this case, the property escaped taxation first in 2002, and every year 

thereafter until the error was discovered in 2008.  Thus, the assessor has four years after 

July 1, 2002, to levy an escape assessment on the 2002 escape, four years after July 1, 2003 to 

levy an escape assessment on the 2003 escape, four years after July 1, 2004, to levy an escape 

assessment on the 2004 escape, and so on until the year in which the error is corrected.  Because 

escape assessments were made on October 27, 2008, the escape assessments for 2005, 2006, and 

2007 were proper.  (§ 51.5, subd. (a); Montgomery Ward, supra; LTA Nos. 2002/14 and 88/50; 

Annots. 170.0017 and 390.0086.) 

Roll Corrections 

In addition to section 51.5, which requires the correction of base year values and the 

issuance of escape assessments, section 4831 provides for a separate authorization for the 

assessor to correct any roll entries not resulting from an error in value judgment. Section 4831 

provides that: 

Any error resulting in incorrect entries on the roll may be corrected under this 

article.  The correction may be made at any time after the roll is delivered to the 

auditor but, except as provided in subdivision (b), shall be made within four years 

after the making of the assessment that is being corrected. (Emphasis added.) 

Rule 263, which interprets section 4831, also provides that: 

Any error or omission not involving the exercise of value judgment which results 

in an incorrect entry or entries on the roll may be corrected after the roll is 

delivered to the auditor, provided that the correction is made within four years 

after the making of the assessment that is being corrected. 

The four-year statute of limitations for correcting roll errors is separate and distinct from 

base year value corrections and issuance of escape assessments and does not in any way affect 

the limitation periods applicable to corrections of base year values or issuance of escape 

assessments.  Indeed, Rule 263 specifically provides that "roll corrections are not a prerequisite 

for escape assessments or base year value corrections." (Rule 463, subd. (g) (Emphasis added.).) 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 

of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 

binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ Denise L. Riley 

Denise L. Riley 

Tax Counsel 

DLR:yg 
J:/Prop/Prece/BaseYearValue/2009/09-205.doc 




