
170.0015 Base Year Values. An assessor's intentional assessment of only a portion of a 
property on the false assumption that the omitted portion is state-assessed does not 
constitute a clerical error. Upon discovery of the omission, the assessor must determine a 
base year value pursuant to Revenue and Taxation Code section 51.5(a). The omission 
does not involve the exercise of the assessor's judgment as to value. Rather. the base year 
value was omitted due to a mistake of fact as to assessability. 

The error may be corrected pursuant to the provisions of Revenue and Taxation 
Code section 532 with the making of appropriate escape assessments for each year open 
under the statute of limitations. Since the escape assessments were or will be made outside 
the regular assessment period, the assessee will be able to file applications for equalization 
within 60 days after notification of the assessments as provided by Revenue and Taxation 
Code section 1605. C 5/26/89. 
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The Honorable Duane K. Wells 
Assessor 
County of Mendocino 
Courthouse, Room 102 
Ukiah, CA 95482 

Dear Duane: 

This is in response to your letter of April 28, 1989, 
requesting advice regarding the-application of Revenue and 
Taxation Code section 51.5 to certain property located in 
Mendocino county. I have also received a letter from L . 

. , dated May 8, regarding the same subject. 

Based on the information furnished in your letter, we 
understand that the subject parcel, located in the city of 

 Ukiah, consists of land, certain landscaping improvements and 
two office buildings, Since 1979, when it appears that the 
improvements were added, most of the property (74% of the land 
and landscaping improvements, and 90% of the buildings) have 
been leased to the Pacific Telephone and Telegraph Company. 
Since PT&T is a state assessee, your office incorrectly assumed 
that the portion of the land and improvements leased to PT&T 
were included on the state-assessee roll. For that reason, the 
county only assessed a portion of the property consisting of 
26% of the land and landscaping improvements and 10% of the 
buildings. In effect, the property was treated for assessment 
purposes as if it were two separate parcels. In May of 1981, 
the property sold for $550,000 but, based upon the previous 
erroneous assumption regarding the PT&T lease, your office 
established a new base year value of $76,000 (land $32,500, 
improvements $43,500) for that portion of the property not 
subject to the PT&T lease. In November of 1988, your office 
discovered the fact that the remaining portion of the property 
was not state assessed and that it had, in fact, escaped 
assessment. As a result, you enrolled escape assessments for 
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1985-86, 1986-87 and 1987-88. In addition, increased value has 
been added to the 1988-89 tax roll. These changes in value 
result from your correction of the 1981 base year value of the 
property to reflect the full purchase price for the entire 
·property,. trended forward by .the .. inflation. factor for "each year 
thereafter. 
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Hon. Duane K. Wells -2- May 26, 1989 

Although not expressly stated in your letter, it does not 
appear that this was a case in which the property was merely 
underassessed. Rather, the appraisal records indicate that the 
parcel was divided into two parts. The smaller portion, 
consisting of 26% of the land and 10% of the structures, was 
deemed to be county assessed. The remaining portion of the 
property was deemed to be state assessed. Thus, with respect 
to the latter portion of the parcel, the base year value was 
completely omitted. When the error was discovered in 1988, you 
corrected this omission pursuant to the authority granted by 
Revenue and Taxation Code section 51.5. After correcting the 
base year value which should have been re£lected on the roll 
for March 1, 1982, you adjusted the base year value for each 
subsequent lien date to reflect the inflation factor. The 
escape assessments were issued pursuant to subdivision (d) of 
section 51.5 for those years open under the applicable statutes 
of limitations. The escape assessments reflect the fact that 
there was a complete omission of assessment of the portion of 
the property leased by PT&T. 

Your first question asks whether the situation described above 
is an example of a clerical error envisioned by subdivision (a) 
of section 51.5. The short answer is "No." "Clerical errors' 
is defined in subdivision (f)(2) of section 51.5 as defects of 
a mechanical, mathem-atical ·or clerical nature··not ·involving 
judgment as to value where it can be shown from the papers in 
the assessor's office or other evidence that the defect 
resulted in a base year value that was not intended by the 
assessor at the time it was determined. This does not describe 
your situation in that the information provided indicates that 
the 1982 base year value established in your working papers for 
the property in question was the value placed on the roll. 
While your ·situation do·es not, in our opinion, qualify as a 
clerical error, it is clear that subdivision (a) of section 
51.5 authorizes you to correct the base year value in this 
situation. Subdivision (a) mandates that the assessor correct 
any error or omission in the determination of a base year 
value, including the failure to establish that base year value, 
which does not involve the exercise of an assessor's judgment 
as to value. 

While subdivision (c) of section 51.5 describes certain types 
of erro4s, including clerical errors, which are not included 
within the concept of an error involving the exercise of an 
assessor's judgment as to value, that list is not exclusive. 
The situation described here also falls into the category of an 
error or omission not involving the assessor's judgment as to 

·:,c·:vaJ:ue. ···:tt· is' Cleat 'th·at you'd'id fibt' ·at''t'E;,rript·to place-any b·ase 
year value on the portion of the property leased to PT&T. 
Rather, due to a mistake of fact (i.e., that the property was 
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Hon. Duane K. Wells -3- May 26, 1989 

state assessed), you obeyed the mandate of Revenue and Taxation 
Code section 405 that requires annual assessment of all 
property in your county, except state- assessed property. It 
seems beyond debate that your failure to establish a base year 
value for the subject property did not involve the exercise of 
judgment as to value and, thus, subdivision (a) is applicable. 

Your second ·question is whether your office properly enrolled 
the escape assessments and added value to the 1988-89 tax . 
roll. Subdivision (d) of section 51.5 expressly authorizes the 
use of escape assessments in the case of an increase of base 
year value. Based upon your comment that the error was 
apparently not the assessee's fault, it appears that the 
four-year statute of" limitations described in Revenue and 

·-_Taxation Code section 532 is applicable. This provision 
permits an escape assessment within four years after July 1 of 
the assessment year in which the property escaped taxation or 
was underassessed. If the escape assessments were made in 
November of 1988, an escape assessment for the 1985-86 
assessment year, as defined in section 118, falls within the 
period described in section 532. That is, the assessment is 
made within four years after July l of 1985. Since the escape 
assessment for 1985-86 is timely, the assessments for the later 
years are also timely. 

Your third question is not applicable since we have concluded 
that section 51.5(a) applies here. 

Your fourth question requests advice on the avenues of appeal 
open to the assessee. Chapter 537 of the statutes of 1987 
which added section 51.5, also amended section 80 of the 
Revenue and Taxation Code by adding subdivision (a)(4) which 
authorizes, in the.case of a base year value determined 
pursuant to section 51.5, an application for equalization 
during the appropriate equalization period for the year in 
which the error is corrected or in any of the thr~e succeeding 
years. Since the escape assessments were made outside the 
regular assessment period, we are in agreement with your 
conclusion that Revenue and Taxation Code section 1605, which 
requires that an application for equalization be filed within 
60 days after the date the assessee is notified of the 
assessment, is applicable. 

Mr. requests that we also consid~r the question 
of whether the four-year statute of limitations for escape 
assessments runs from the year in which the property initially 
escaped tax or whether it runs backwards from the year in which 

 ·" .. · .. the escape_ was· :d.i.scover-ed. · C.i ti!'lg Dr eyer· • s Gra·n d Ice .. Cream,.·. · · 
Inc. v. County of Alameda (1986) 178 Cal.App.3d 1174, Mr. -·-~~ 
argues that since the error was not discovered and corrected 
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Hon. Duane K. Wells -4- May 26, 1989 

within four years after the 1981 change in ownership, the 
failure to establish the base year value for the subject 
property cannot now be corrected. 

We are unable to agree with Mr. I . 's suggestion for a number 
of reasons. First, it should be recognized that the Dreyer's 
case dealt with the situation in which property was 
underassessed. It was clear from the facts in that case that 
the assessor did exercise his judgment as to the value of the 
property. Thus, the case did not deal with the situation 'where 
there was a complete failure to establish a base year value. 
We believe that the Dreyer's decision is not applicable to the 
facts before us. 

Further, Chapter 537 of the Statutes of 1987 was a direct 
legislative response to the Dreyer's decision. Part of the 
court's rationale in the Dreyer's decision was based upon the 
fact that the Legislature had not provided any guidance as to 
correction of post-March 1, 1975 base year values. Chapter 537 
remedies that situation. 

Of particular interest are the findings and declarations of the 
Legislature found in section 1 of Chapter 537. In part, this 
section declares that the amendments to sections 531.2 and 532 
of the Revenue and Taxation Code are necessar·y to make clear 
~hat an escape assessment resulting from the correction of an 
error in a base year value may be made within four, six, or 
eight years, as applicable, after the first day of July of the 
assessment year, as defined in section 118, in which the 
property either wholly escaped taxation or was underassessed. 
This declaration is coupled with amendments to sections 531.2 
and 532 which expressly state that the term "assessment year" 
means the period defined in section 118. That term has for 
lnany years been defined in section 118 as the period beginning· 
with a lien date and ending immediately prior to the succeeding 
lien date. These express r~ferences to the section 118 
definition correct the language in· the Dreyer's decision which 
attempts to equate the term with the year in which the base 
year value is determined. 

Return to the statutory meaning of "assessment year" restores 
sections 531.2 and 532 to their originally intended meaning. 
Thus, for purposes of section 532, the ~eneral statutes of 
limitations for making an escape assessment is four years after 
July 1, of the assessment year in which the property escaped 
taxation or was underassessed. In this case, the portion of 
the property leased by PT&T apparently escaped taxation in 
eover Y. aS, I? eSRll).~n t_ .YeP:~c J?J.l !=')'IJp 9:_. Jh.t= J~79 .l<c.a.S§ .. Of .·the J2r!Jper ~y ... . ... .

-·--to PT&T. After the 1981 change in ownership which ·shoul-d have 
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establish§d a new base year value, the pioperty escaped 
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Hon. Duane K. Wells -5- May 26, 1989 

taxation in 1982-83, 1983-84, etc. For each year that the 
property escaped taxation, section 531 authorizes an escape 
assessment provided that the assessment is made within the 
periods limited by either sections 531.2 or 532. In this case, 
section 532 seems applicable. Since the escape assessments 
wer~ not made until November of 1988, an escape assessment for 
periods prior to 1985-86 would be beyond the period permitted 
by section 532. But, obviously, escape assessments for 1985-86 
and following are authorized. I trust that the foregoing 
satisfactorily responds to Mr. Shell's question. 

I have attached for your information copies of two letter 
written on May 17 and May 24, 1988 which deal generally with 
this same subject. A reading of these letters may assist you 
in better understanding the responses I have made to your 
questions. 

Very trul~rs, 

/l~tf-j#~ 
Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RHO:cb 
l971D 

Enclosures 
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Mr ,· John W. Ha\).er ty 
. Mr . .Ro.bert H .. G tafson 

Mr. Verne Walton 
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